Pedepse drastice pentru cei care DAU mită

Sute de mii de protestatari din marile oraşe au cerut eradicarea corupţiei din ţara noastră şi intervenţia DNA! Când o ţară întreagă cere acţiuni în masă ale procurorilor aceştia capătă puteri aproape nelimitate şi sunt predispuşi greşelilor.

Cred cu tărie că actualul Parlament poate face ceva concret pentru stoparea sau diminuarea măcar a evaziunii fiscale, a şpăgilor, a mitei din administraţie, învăţământ, justiţie, poliţie, sănătate.
Sunt oameni care iau mită şi fac averi din comisioane ilegale şi din şpăgi. Dar aceşti oameni nu ar putea face asta dacă nu ar exista şi oameni dispuşi să dea comisioane, şpăgi şi atenţii necuvenite salariaţilor de la stat.
Cum tentaţia de a lua este mare şi cum greu mai sunt recuperaţi banii de la cei mituiţi chiar dacă procurorii îi prind şi îi trimit în instanţe, propunem un sistem invers.
Un sistem de pedepsire drastică a celor care dau mită.
O majorare mare a pedepselor pentru acordare de mită ar limita actele de corupţie. În primul rând fiecare om s-ar teme că poate fi denunţat exact de cel căruia îi dă banii şi atunci o încurcă rău apoi fiecare cetăţean ar putea avea justificarea de a nu da şpăgi spunându-i funcţionarului, medicului, profesorului respectiv că “Nu pot risca libertatea mea pe 5 sau 10 ani dându-vă nişte bani, aşa că pur şi simplu vă mulţumesc din inimă dacă mă ajutaţi şi sper ca viaţa să îmi ofere prilejul să vă ajut şi eu cândva!”.
Recunoaşteţi de exemplu că dacă pedeapsa de a da bani unui profesor pentru meditaţiile copiilor în cazul în care acesta nu vă poate da sau nu vă dă o chitanţă ar fi de 5 ani puşcărie nu aţi mai da bani la negru acestora? Sau dacă mita dată unui poliţist ar fi de zece ani puşcărie, aţi prefera să plătiţi amenda, decât să încercaţi să daţi bani ca şpagă poliţistului?
Cine ar mai avea curaj să întrebe prin salonul în care este internat, câţi bani să dea medicului X şi cât anestezistului dacă ar şti că acel gest îl poate duce după gratii pentru zece ani?
Propunem parlamentarilor vâlceni, ai opoziţiei dacă cei de la utere nu au curaj, să introducă în Parlament un set de legi în acest sens! Să vedem şi noi cine mai are curaj să voteze apoi împotrivă. Pedepsiţi drastic mituitorii şi o să vedeţi că dispar şi mituiţii!

Traian GUMINSKI