Parlamentarii social-democraţi încearcă să ajute Spitalul Judeţean Vâlcea

Vineri, la ora 10.00, parlamentarii PSD Vâlcea şi preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Rădulescu, vor avea o întâlnire de lucru cu actuala conducere a Spitalului Judeţean Vâlcea. Întâlnirea are ca scop stabilirea unei liste de priorităţi pentru îmbunătăţirea activităţii. Se doreşte stabilirea a ceea ce poate face Consiliul Judeţean şi fiecare parlamentar în parte pentru ca Spitalul Judeţean Vâlcea să devină performant.

În urma sugestilor primite de la mulţi cititori, dar şi a situaţiilor constatate direct sau pe surse de redacţia noastră, ne permitem să facem şi noi nişte propuneri parlamentarilor:
1. Masa pacienţilor internaţi ar putea fi pregătită de societăţi de catering. Sunt destule în Vâlcea care ar putea oferi un preţ bun. În Bucureşti multe spitale au adoptat această modalitate. Se elimină personal care lucrează în bucătărie şi la aprovizionare. Se micşorează consumul de energie şi gaze necesar pregătirii meselor şi de apă şi detergent pentru spălarea veselei. Se elimină eventualele furturi din raţia bolnavilor, pentru fiecare categorie de bolnavi se poate comanda exact meniul adecvat. Bolnavii au toţi porţii egale, tacâmuri de unică folosinţă şi se simt mai respectaţi.
2. Conducerea să facă verificări dacă medicii de la “Maternitate” anunţă conform legii Poliţia de câte ori fac întreruperi de sarcină la minore. Am primit pe mai multe surse informaţii că se fac întreruperi dese de sarcină, de multe ori la minore, care nu sunt înregistrate şi poliţia nu este anunţată.
3. Personalul medical ar putea trece la intrarea în schimb într-un registru sumele de bani pe care le deţine (exact cum face personalul angajat în marile marketuri şi magazine alimentare). Astfel în cazul oricărui control orice sumă găsită în plus ar reprezenta o sumă primită nelegal de la pacienţi şi ar putea fi confiscată.
4. Să se solicite o listă exactă cu paturile din fiecare secţie. În unele secţii numărul paturilor este foarte mic, iar persoanele cu afecţiuni care pot fi tratate prin intervenţii chirurgicale nu au acces la aceste intervenţii în timp util tocmai datorită numărului mic de paturi.
5. Există un sistem de eliberare a persoanelor decedate către aparţinători (a celor de la morgă) foarte complicat. Pentru adeverinţa de deces aparţinătorii trebuie să se deplaseze în altă zonă a oraşului şi să se întoarcă pentru a ridica mortul până la orele 12. Este un procedeu inuman care stresează familiile care şi aşa sunt lovite de nenorocirea unui deces. Se pot elibera actele, dacă se iau măsuri, exact de la Spitalul Judeţean şi nu vedem de ce cineva nu ar putea să îşi ridice mortul din familie şi după orele 12.00 când în Spital există în permanenţă personal medical.
6. Personalul care lucrează la UPU ar putea fi trimis la cursuri de specializare în care să se perfecţioneze în a face faţă situaţilor de stres şi a aborda fiecare caz şi aparţinătorul într-un mod prietenos. Să transmită încredere celor care ajung aici, nu stres şi spaimă. Oamenii ar suporta şi aşteptările extrem de mari pentru o secţie de urgenţă dacă ar vedea bunăvoinţă şi susţinere morală din partea personalului medical.
7. În fiecare salon ar trebui montate panouri cu inscripţii de genul: “Personalul medical lucrează pentru salarii, nu pentru mită. Nu ne mai umiliţi acordându-ne cadouri în bani sau obiecte!”

Nu putem trece cu vederea că în ultimele luni protestatarii care au stat săptămâni la rând în stradă au solicitat eliminarea corupţiei. În sistemul sanitar, ca din păcate şi în altele, există practici vechi legate de mica corupţie. Iar mica corupţie este mai periculoasă de multe ori ca marea corupţie pentru că ea are loc zi de zi.

Traian GUMINSKI