Păstorul Vaideeni, echipa cu istorie neîntreruptă de 51 de ani

Fără doar și poate, echipa de fotbal Păstorul Vaideeni este una dintre mândriile localității conduse de Daniel Băluță. Clubul a fost înființat în anul 1967, moment din care nu a avut niciodată inactivitate. A jucat la cel mai înalt nivel în campionatul de Elită al Județului Vâlcea, performanță pe care la vremea respectivă au mai avut-o doar trei comune, actualmente orașe: Băbeni, Voineasa și Bălceștiul.

De două ori amical cu marele Dinamo

Păstorul Vaideeni se poate lăuda că a jucat două meciuri amicale în compania echipei de glorie a lui Dinamo București. Am jucat și într-o vară și într-o iarnă. Au venit special la noi, erau în echipă Dinu, Deleanu, frații Nunwailer, Coman, Săceanu, Ștefan Dinu era mijlocaș. Nu erau în cantonament, au venit special la noi, după mondialele din Mexic. Vă dați seama ce amintiri frumoase. Pârcălab a venit special din Spania ca să joace la Vaideeni”, spune unul dintre fotbaliștii emblematici de la Păstorul Vaideeni, Achim Băluță.

Frații Băluță care au speriat Vâlcea!

La un moment dat, echipa Păstorul Vaideeni era formată în proporție de mai mult de jumătate din frați. Patru dintre ei erau frații Băluță și toți erau titulari! “Alături de noi mai erau doi frați Pantelimon, alți doi frați Siulescu. Și toți eram titulari. Toți se temeau de noi. Au fost vremuri frumose. Eu am jucat și la nivel de Liga a III-a după armată, dar am revenit acasă, la Păstorul, eram mult prea legat de acest club”, completează fostul mijlocaș de la Păstorul Vaideeni.


Patriotism local

În cea mai mare parte a existenței, la Păstorul, au jucat doar fotbaliști din zonă, antrenați doar de antrenori din comună. “A fost o perioadă scurtă în care am mai avut jucători și din alte localități, atunci când eram pe primul loc al clasamentului, dar de cele mai multe ori s-a mizat pe fotbaliști de aici. Ce e mai frumos decât atunci când spectatorii de la Vaideeni aplaudă fotbaliști din Vaideeni. Dar, de exemplu, când a promovat Minerul Berbești, noi le-am dat șapte fotbaști. Și antrenori tot din zonă am avut. În cea mai mare parte a timpului a fost domnul Apostoloiu, Dumnezeu să-l odihnească”, conchide Achim Băluță.

Gabi Cârjaliu