Parlamentarii vâlceni nu-și schimbă cărțile de identitate expirate!

Mă gândeam că probabil este firesc ca președintele României sau cel al Senatului și al Camerei Deputaților habar să nu aibă ce birocrație inutilă și stupidă este prevăzută de legislație pentru schimbarea unei cărți de identitate expirate. Probabil trimit un consilier ceva cu cartea expirată și se rezolvă.
Dar nici parlamentarii nu se duc să-și schimbe cărțile cărora le expiră termenul de valabilitate? Măcar cei din Vâlcea? Au fost vreodată la schimbare de buletin? Au parcurs toate etapele acelea la care este supus un cetățean obișnuit? Păi, atunci cum de nu au remarcat cerințe absurde ale funcționarilor, ilogice, pe baza unei legi perimate? Cum de nu au remarcat cheltuieli inutile? Risipa cu milioane de copii xerox inutile, hârtie, toner, timp pierdut dosare fără noimă făcute oamenilor.
Potrivit legii, cei cărora le expiră buletinul sunt obligați să se prezinte, cu cel puțin 15 zile înainte de expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate, pentru a solicita un nou act de identitate. Acte necesare schimbare buletin expirat, în 2023: Cerere pentru eliberare buletin, Certificatul de naștere, original și copie, Certificatul de căsătorie, în cazul persoanelor căsătorite sau al soțului supraviețuitor, original și copie, Hotărârea de divorț definitivă și irevocabilă, după caz, original și copie, Certificatul de deces al soțului/soției decedat/decedate, în cazul soțului supraviețuitor, original și copie, Certificatele de naștere ale copiilor cu vârsta mai mică de 14 ani, după caz, original și copie, Documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, original și copie, Chitanța reprezentând contravaloarea cărții de identitate.
Deci o grămadă de acte absolut inutile. Biroul de Evidență a Populației știe deja foarte bine datele de pe certificatul de naștere al unei persoane. Ele sunt înscrise și pe cartea de identitate expirată. De ce cereți, măi, obtuzilor, de fiecare dată certificatul de naștere? Ce faceți cu acele copii? Le băgați în arhive pe banul public? La ce vă trebuie copii de pe o hotărâre de divorț? Vă amuză să citiți problemele personale dezbătute în procese ale milioane de familii? Ce faceți cu acele copii? De câte ori copiați, măi, funcționarilor, contractul de proprietate de pe casa mea? Nu puteți verifica direct că sunt proprietar printr-un mail la cei cărora le -am plătit impozitul și care sunt colegii voștri de la primărie? Dar și mai absurdă este cerința de a pretinde unui om care vrea o carte de identitate certificatul de deces al soțului decedat precum și certificatele copiilor minori. Păi, ce treabă are statul daca am 5 copii sau 3? Nu am dreptul la carte de identitate decât dacă vă arat câți copii minori am? De unde naiba fac rost de certificate dacă am divorțat și mama copiilor este plecată cu copii și acte cu tot în SUA? Nu puteți da o carte de identitate unui om până nu copiați certificatele de naștere ale copiilor și cel de deces al soțului sau soției sau până nu vă băgați nasul în problemele familiale dezbătute în o hotărâre de divorț? Ce faceți cu milioane de pagini copiate ale contractelor de cumpărare apartamente prin care cereți oamenilor să dovedească că au domiciliu la acea adresă?
Când puteți modifica, domnilor parlamentari, această lege care este o bătaie de joc, o mizerie și care produce zilnic cheltuieli inutile statului?

Traian GUMINSKI