Pariul senatorului Laurenţiu Coca

Este un politician cu experienţă care a parcurs toate etapele în PSD de la simplu soldat, până la bastonul de ” general”. Se află la al doilea mandat de senator şi ocupă una din funcţiile cele mai importante în structura unei organizaţii judeţene. De aceea poate mulţi dintre jurnalişti au fost uimiţi când în plină conferinţă de presă susţinută vineri, 12 februarie, de conducerea PSD Vâlcea, senatorul şi-a pus la bătaie postul de parlamentar, declarând că va demisiona dacă liberalii vor câştiga conducerea Consiliului Judeţean sau primăria Râmnicu Vâlcea la localele din 5 iunie.

Declaraţia sa i-a surprins şi pe colegii săi de partid.
Senatorul Laurenţiu Coca a făcut exact ceea ce trebuia însă să facă un politician cu experienţă.
Armata PSD, cea care este fidelă, este intoxicată zi de zi de zvonuri. Că sondajele spun că PNL va câştiga alegerile. Că liberali cu Gutău vor face majoritatea în Consiliul Judeţean. Că mulţi primari pesedişti vor candida din partea PNL. Şi câte şi mai câte.
Senatorul Laurenţiu Coca ştie bine că dacă PSD, ALDE şi UNPR nu vor obţine împreună o majoritate în Consiliul Judeţean, liderul liberal va ajunge preşedinte de judeţ.
Este o luptă dură şi de ce a riscat senatorul Laurenţiu Coca mai ştie că nimeni din conducerea centrală a partidului nu ar accepta un aşa eşec şi că ar decapita conducerea actuală a PSD Vâlcea, pentru că Vâlcea a fost mereu un judeţ roşu la conducerea judeţeană.
La Primăria Râmnicu Vâlcea lucrurile sunt mai simple. Şi liberalii au şanse mai puţine să câştige primăria. Le-ar fi avut, dacă Mircea Gutău sau Romeo Rădulescu ar fi candidat din partea PNL. Spre norocul pesediştilor niciunul din cei doi nu a fost acceptat de liberali.
Senatorul Coca a făcut un gest curajos, arătând încredere în organizaţiile pesediste şi în întreaga structură a partidului şi mobilizându-şi astfel colegii de partid.
Dar în acelaşi timp şi-a luat şi o rezervă de politician elegant: decât să fie demis în cazul unui eşec, să fie îndepărtat de la funcţia din partid şi să nu mai fie pus pe lista de candidaţi la parlamentarele din toamnă mai bine va demisiona!
Pentru PSD Vâlcea, 5 iunie este cea mai importantă confruntare electorală pe care o are în ultimii 20 de ani.
Partidul Social Democrat are însă oameni extrem de experimentaţi în campanii electorale şi câţiva primari de excepţie. Iar în final, poate liberalii vor avea mai multe mandate de primari câştigate, dar alianţa care o va face PSD va fi câştigătoare.
Ca jurnalist regret faptul că acest judeţ nu îşi poate alege uninominal preşedintele de Consiliu Judeţean. O luptă directă între deputaţii Cristian Buican şi Constantin Rădulescu era şi interesantă şi frumoasă. Ar fi câştigat cel dorit de vâlceni. Cu actuala lege va câştiga cel care poate face mai bine jocurile după rezultatele din alegeri. Dar niciunul nu poate juca la victorie decât cu un număr mare de mandate de consilier judeţean.
Senatorul Laurenţiu Coca merită însă încă un mandat de senator.

Traian Guminski