Paradoxul alegerilor din PNL

Pentru un om normal, logic, de pregătire medie în cultură generală și politică, neutru față de partidele de la noi, poate părea paradoxal că un partid istoric, cu mii de membrii, pune față în față pentru alegerea liderului național doi indivizi anoști, dacă nu toxici pentru societate în sine.
PNL are, în fiecare județ, oameni de afaceri curajoși și pregătiți, juriști de renume, ingineri sau arhitecți buni, antreprenori, dascăli, medici.
Are oameni culți și muncitori, cu viziune, respectați de societate, cu familii, cu educație, cu multă școală făcută pe bune.
Ei, bine aceștia, dacă vor prinde un loc de delegat la Congresul partidului, vor fi în situația de a alege un iubitor al șprițului, femeilor și sinecurilor. Puțin ungur la origine, puțin cu un tată cu un trecut pătat, puțin șmecher, care deși a lucrat toată viața la stat a strâns o avere greu explicabilă, puțin trădător al intereselor partidului pe care le-a vândut în fața intereselor proprii.
Dacă nu-l vor pe Ludovic Orban, nu au decât să-l aleagă pe celălalt. Asasin economic perfect, creat parcă de cele mai ticăloase servicii străine. Cu un CV prefabricat, îndatorând România pentru a o aduce la faliment, puțin misogin, bâlbâit, puțin asexuat, beneficiar al unei burse mai mult decât suspecte, acuzat cândva de atac asupra monedei naționale, dușman al satului natal lăsat în paragină, al județului unde a făcut școala lăsat fără drum expres de legătură cu viitoarea autostradă. Fanfaron, încrezut. Mai mult nemernic și susținut de fel de fel de otrepe străine.
Pentru majoritatea liberalilor vechi situația aceasta de a fi obligați să aleagă nu între un rău mai mic și un rău mai mare, ci între două rele fără măsură nu este ceva nou. În zeci de situații organizații cu membrii destoinici au ales migratori din PDL sau căcănari cu diplomă cum îi numea poetul George Țărnea.
Nu mai mult decât anul trecut liberali vechi, cu muncă de partid de zeci de ani, au privit fără să crâcnească cum un migrator ciudat, îmbogățit peste măsură prin posturile din Garda de Mediu sau ANAF primite cadou pe căi ascunse, fost secretar de stat în Guvernul Dăncilă, s-a înscris în partid în primăvară pentru a candida la funcția de primar de municipiu în vară.
Iar acum este președinte pe o organizație mare și un fel de șef dictator peste un grup de consilieri liberali. Grup din care nu fac parte oamenii cu vechime și cultură din partid, ci fel de fel de oportuniști ciudați de la tatuatul iubitor de iarbă (trasă în piept), până la vânzătorul de pește din Dovali.
Dacă ești un intelectual autentic, un om cu CV muncit, un om ce prețuiește meritocrația de ce naiba accepți să faci parte dintr-o organizație în care tu nu ai niciodată șanse, ci ești mereu pus să votezi, să alegi, între caricaturile cele mai hidoase ale societății???

Traian GUMINSKI