OLTCHIM a fost cumpărat de CHIMCOMPLEX

Adunarea Generală a creditorilor Oltchim SA a aprobat contractul de vânzare de active (Pachetele 1-5 şi, parțial, 7) încheiat între Oltchim SA – în calitate de vânzător, Chimcomplex SA Borzești – în calitate de cumpărător şi Serviciile Comerciale Române SA – în calitate de Garant, inclusiv Prețul Tranzacției (fără a se aduce atingere posibilității de completări şi ajustări tehnice la proiectele de protocoale de transfer şi contracte ce figurează în anexe, în vederea finalizării vânzării).

Informarea se găseşte într-un comunicat remis marți, 19 decembrie, bursei de către consorţiul de administratori judiciari compus din BDO Business Restructuring şi Rominsolv. Valoarea tranzacţiei prin care Ștefan Vuza intră în posesia activelor Oltchim este de 127 milioane de euro.
Combinatul din Râmnicu Vâlcea a intrat în procedură de insolvenţă la 30 ianuarie 2013, iar consorţiul format din Rominsolv SPRL şi BDO Busines Restructuring SPRL a fost numit administrator judiciar. În 2016, statul român a scos Oltchim la vânzare pe bucăţi, prin nouă pachete de active, a căror valoare totală de piaţă este de 293,728 milioane euro. Preţul de pornire a vânzării a fost de 307 milioane euro.
Oltchim este singurul producător din Europa Centrală de sodă caustică lichidă şi singurul producător din România de clor şi polieter polioli. Societatea exportă aproximativ 70 % din producţia sa.
Compania vâlceană a trecut prin schimbări importante în acest an, şi a revenit spectaculos la prosperitate, după mai mulţi ani de declin în care toate lumea îi prevestea falimentul. Dacă anul trecut era încă pe pierdere, având doar un profit operaţional, anul acesta combinatul chimic a raportat un profit net de 9 milioane de euro, în primele nouă luni ale anului, dublu comparativ cu cel consemnat în perioada similară din 2016. În acelaşi timp, cifra de afaceri a combinatului a crescut cu 29%, la 155 milioane euro.