Oieri din România şi Franţa se întâlnesc în weekend la Călimăneşti

Centrul de Congrese şi Expoziţii Nord Oltenia de la Călimăneşti este gazda unei manifestări de mare amploare în acest weekend, mai exact sâmbătă, 22 aprilie, când are şpc Ziua Porţilor Deschise- Oieritul Montan Românesc-Cooperarea cu Franţa.

Invitaţi la această manifestare sunt: premierul, ambasadorul Franţei în România, Ministerul Agriculturii, ANZ, APIA, AFIR, ANSVA, prefecţii şi preşedinţii CJ din judeţele Vâlcea, Braşov, Alba, Olt şi Sibiu, autorităţi judeţene, Agenţia Zonei Montane, Staţiunea de Cercetare Reghin. Staţiunea de cercetare Caransebeş, Federaţia agricultorilor de munte Dorna, Asoaciaţiile care conduc RG pentru rasele de ovine, presă şi televiziune.
Participă:
ROMselection (Franţa)
Crescători de ovine, reprezentanţi ai asociaţiilor crescătorilor de animale, specialişti în zootehnie, jurnalişti din domeniul agriculturii
Operatori comerciali din domeniul ovinelor

Din program:
10-11 Deschiderea invitaţilor
11-12 Deschidere eveniment şi cuvântul invitaţilor
12-13 Vizitare expoziţie ovine, cu prezentarea produşilor rezultaţi în urma încrucişării berbecilor din rasele VENDEEN şi ALBA de MASIVUL CENTRAL, cu femele din rasele Ţurcana şi Ţigaie (prolificitatea berbecilor, creşterea mieilor, aprecierea conformaţiei, a consituţiei). Prezentare rase şi produşi din rasele autohtone.
Prezentare carcasă produşi din anul 2017
13-15 Conferinţă cu prezentarea concluziilor privind implementarea Protocolului FOMR(România) – ROMselection (Franţa) în Proiectul de producere a cărnii de oaie pentru piaţa vestică şi prezentarea acţiunilor de implementare în continuare a Protocolului de cooperare.
14-17 Dejun tradiţional şi program artistic
Organizatorii sunt Federaţia Oierilor de Munte din România, Federaţia PRAGRO, Asociaţia AGRO-RO, Asociaţia Africolă Ţara Loviştei.