O lege logică trebuie promovată

Actualul sistem de desfăşurare a licitaţiilor sau de achiziţii directe pe SEAP este extrem de toxic pentru multe administraţii locale.

În privinţa achiziţiilor primarii, dar de cele mai multe ori salariaţi ai primăriei se tem atât de mult de o eventuală acuzaţie a procurorilor sau a celor de la Curtea de Conturi încât aleg cele mai ieftine produse şi servicii. Nu se mai verifică de fapt integralitatea ofertei, nu mai contează calitatea sau alte venituri pe care le plăteşte firma respectivă primăriei. Nu mai contează dacă ceea ce cumperi este produs de o firmă locală care îţi plăteşte exact ţie impozite şi contribuţii şi taxe sau o cumperi de la o firmă situată în alt colţ de ţară.
În privinţa lucrărilor vizând infrastructura ar trebui să fie o prioritate executarea lucrărilor cu firme locale sau situate măcar în judeţul respectiv. Aceste societăţi plătesc multe salarii şi achiziţionează de obicei consumabilele tot din zonă pentru a nu le transporta de la distanţă. Impozitele şi taxele plătite de exemplu de o firmă din Guşoeni, Vaideeni sau, Drăgăşani sunt importante ca şi locurile de muncă pentru acele comunităţi. Este normal ca administraţiile de acolo să acorde lucrări exact celor care trăiesc acolo, care plătesc de mulţi ani impozite în acele localităţi, care au salariaţi din acele localităţi.
Cunoaştem situaţii absurde în care firme vâlcene s-au dus să facă lucrări‚ în localităţi din Arad sau Bihor iar în localităţile vâlcene în care îşi au sediul administraţiile au dat lucrările unor firme din alte judeţe. Este o porcărie. O porcărie căreia un grup determinat de parlamentari poate să îi pună capăt.

Traian GUMINSKI