Nimeni nu a vrut de fapt să-l schimbe pe Președintele Consiliului Județean Vâlcea!

Pentru alegerea președintelui CJ actuala lege prevede vot uninominal într-un singur tur de scrutin.
Cândva legea prevedea alegerea președinților de Consilii Județene din rândul consilierilor județeni prin votul acestora. Atunci puteai spera că obții această funcție, chiar dacă partidul era minoritar în Consiliul Județean. S-a și întâmplat în Vâlcea când PC a obținut prin Dumitru Bușe postul, deși nu avea decât 2 consilieri din 33.
În două tururi de scrutin, pe sistem uninominal, poți spera să obții postul chiar dacă în primul tur candidatul tău termină la diferență mare de primul clasat, cu condiția ca primul clasat să nu obțină peste 50%. S-a întâmplat la alegerea de primari în două tururi de mai multe ori în Vâlcea cel mai elocvent caz fiind cel al lui Traian Sabău care l-a învins în turul doi pe primarul în funcție Sorin Zamfirescu, deși acesta avea 11 mii de voturi avans în primul tur de scrutin.
În sistemul actual însă, este foarte greu. Pentru că fiecare Consiliu Județean a făcut investiții importante.
Iar în Vâlcea președintele CJ Constantin Rădulescu a adus sute de milioane de euro în acești ani și a purtat permanent o campanie de informare transparentă a cetățenilor prin mas media și pe rețele online despre lucrări, stadiul acestora, proiecte, investiții. Lumea l-a văzut. Mii de vâlceni l-au văzut live în localitățile lor, îl cunosc, are notorietate și realizări.
Ca să învingi un astfel de președinte, trebuie să pregătești din timp și temeinic un candidat. Nu să-l cauți cu câteva luni înainte de alegeri.
Vorbim acum strict de partidele parlamentare, ce se presupune că au și susținere unor primari sau parlamentari într-o asemenea luptă electorală. Două din formațiunile parlamentare: AUR și USR nu au nici acum stabilit un candidat ferm pentru această competiție. Iar alegerile au loc în 9 iunie. Nu au avut un proiect pentru această luptă, nu au avut o selecție de candidați, nu au urmărit programul electoral al celui în funcție, realizările sale, eventualele nerealizări, nu au făcut nimic. Celălalt partid parlamentar (pentru că UDMR nu este de luat în calcul în județul nostru), adică PNL încearcă să facă un fel de coaliție anti Rădulescu propunând un candidat unic.
Dar în cazul în care doreau cu adevărat acest post, liberalii ar fi trebuit să desemneze imediat după alegerile trecute un om sau doi–trei, care să-și crească notorietatea, să se pregătească de aceste alegeri, să ducă o luptă pentru o imagine foarte bună a lor și să studieze temeinic ce face Consiliul Județean și președintele său, ce nu face, ce ar putea să facă. O echipă care să creioneze un program foarte bun pentru candidatul liberal.
Nu poți să vii acum, cu 3 luni înainte de alegeri, să alegi prin vot intern un candidat și apoi să ceri vâlcenilor să-l voteze sub pretextul că Rădulescu trebuie schimbat pentru că, vezi, Doamne, ar fi exponentul unei mafii locale. Este hilar și pueril să faci așa ceva.
Nu poți să bați în niște alegeri, dintr-un singur tur un președinte de CJ prin astfel de metodă, nici dacă acesta ar fi mult mai slab și mai puțin eficient decât Constantin Rădulescu.
Est clar că PSD nu are rival acum în Vâlcea în această competiție, nu pentru că ar avea un om perfect, pentru că ar fi partidul cu cei mai mulți membrii sau pentru că Vâlcea ar fi un județ roșu. PSD nu are rival pentru că nimeni nu a pregătit un rival.
Liberalii să zică mersi că pesediștii au acceptat listă comună pentru Parlamentul European, altfel ar fi luat o bătaie rușinoasă și la aceste alegeri, cel puțin la noi în județ.
Constantin Rădulescu va obține peste 70% din voturi în aceste alegeri indiferent pe cine ar pune candidat liberalii și câte partide ar putea convinge să se unească pentru a susține acest candidat într-o luptă inutilă și aproape ilogică împotriva celui mai eficient președinte de CJ care l-a avut Vâlcea.

Traian GUMINSKI