Ne trebuie un sistem de concediere a dascălilor indezirabili

În ultimele zile mai multe posturi de televiziune au prezentat noi abuzuri comise în unităţi de învăţământ. De data aceasta este vorba despre unităţi de preşcolari unde copii sunt abuzaţi exact de cei care sunt plătiţi să le ofere educaţie şi îngrijire.

Întregul nostru sistem de învăţământ, dar mai ales cel începând de la şcolile gimnaziale şi terminând cu liceele este marcat de imposibilitatea eliminării acelor dascăli care nu sunt doriţi de elevi, de părinţi şi de multe ori chiar de colegi de ai lor de profesie.
Numai în Vâlcea presa a publicat, în ultimii 20 de ani, zeci de articole despre profesori cu un comportament huliganic, deviant psihic uneori, despre cazuri de hărţuire a elevilor, şantaj, violenţă fizică sau de limbaj. Conducerea ISJ s-a arătat practic neputincioasă în luarea unor măsuri eficiente datorită unei legislaţii aberante care creează dintr-un dascăl titular pe post un fel de zeu a tot puternic.
Actualul Guvern a luat măsuri de salarizare mai bună a celor din învăţământ. Este timpul ca Parlamentul să creeze cadrul juridic în care dascălii indezirabili să fie eliminaţi din sistem fără şansa ca justiţia să îl mai poată retrimite la catedră pe cel care a greşit.
La urma urmei unităţile şcolare funcţionează din banii cetăţenilor, a unor comunităţi locale. Dacă comunitatea locală care are copii în sistem nu te mai vrea sau te consideră inutil pentru educaţia copiilor, sau periculos sau abuziv are dreptul să te concedieze. Ar trebui să îl aibă. Reprezentanţii unei comunităţi locale formează legislativul comunităţii. Adică Consiliul Local. Credem că o soluţie perfectă ar fi emiterea unei legi care să îndreptăţească consiliile locale să decidă desfacerea contractului de muncă a unui dascăl precum şi interzicerea ca acesta să mai profeseze în localitatea respectivă. Desigur decizia consiliului trebuie să survină la cererea unui număr minim de părinţi ai elevilor cărora le predă respectivul cadru didactic o cerere motivată. Iar Inspectoratele Şcolare trebuie obligate să respecte hotărârile consiliilor locale.
Copii noştri, ai tuturor, nu pot fi obligaţi să suporte abuzurile sau lipsa de profesionalism a unor cadre didactice numai pentru că acestea cândva au luat un examen de titularizare.

Traian GUMINSKI

N.R. INDEZIRÁBIL, -Ă, indezirabili, -e, adj. Care nu este dorit; nedorit, neplăcut. – Din fr. indésirable. ( DEX)