Afaceri cu sărăcia! În fiecare zi de marți, joi și duminică, Târgul de la Goranu este plin de vâlceni care nu își permin lucruri noi sau care caută chilipiruri

Sărăcia în care trăiesc mulți dintre locuitoriii orașului Râmnicu Vâlcea a transformat târgul de vechituri de la marginea orașului în unul dintre cele mai căutate locuri. De trei ori pe săptămână, marțea, vinerea și duminica, spațiul de sub podul de la Goranu devine neîncăpător pentru zecile de comercianți și sutele de cumpărători în căutare de chilipiruri.

Atmosfera talciocului de la marginea orașului Râmnicu Vâlcea este una pitorească. Pe tarabe sunt expuse, în general, haine și încălțăminte. Cele mai multe dintre miile de obiecte aşternute în faţa trecătorilor au preţuri derizorii faţă de valoarea la care ar fi fost puse în vânzare, noi, pe rafturile magazinelor. În plus, aproape totul este negociabil. “Căutăm ce ne trebuie prin casă. Prețurile sunt mai convenabile față de magazine. Poate vor veni și vremuri mai bine dar e greu de crezut. Până atunci, ne cârpim cu ce mai găsim prin târg”, spun cumpărătorii. Sărăcia răzbate însă prin atmosfera încărcată de la târg. Afaceriști de ocazie, comercianții se plâng și ei că, de o perioadă bună de timp, vânzările au scăzut destul de mult. De când cu criza de la Oltchim și, în general, cu creșterea prețurilor la produsele noi, numărul obiectelor expuse s-a mărit considerabil dar, în acelați timp, le-a micșorat acestora valoarea.
“Într-o zi bună vindem de 60-70 de lei, asta dacă avem noroc. Nu avem ce face, asta este afacerea noastră, bine că nu murim de foame. Lumea caută de regulă cabluri sau ce mai au ei nevoie prin casă, spune un comerciant care deține un magazin în târgul de la Goranu. “La noi totul este negociabil dar nici așa nu vindem cine știe ce. Lumea vine, se uită, întreabă de una de alta dar rar cumpără. Noi vom rămâne aici, nu avem ce face, unde să ne angajăm? Mergem la particulari, ne țin în probe câteva săptămâni, nu ne plătesc apoi ne dau afară și găsesc alți fraieri”, se plâng alți comercianți. Cu toate acestea, târgul e plin indiferent de anotimp. Autoritățile au început de ceva vreme să modernizeze acest spațiu pentru a le oferi comercianților, dar și cumpărătorilor, condiții cât mai bune pentru acestă activitate. O parte din spațiul unde se desfășoară târgul a fost deja acoperit, iar planul este ca acesta să fie extins. (G.C.)