Minte şi se minte Sorin Ghiţă

Ar trebui să iasă la pensie. Are 66 de ani şi a trăit cât alţii în 166. A avut parte de bani, de putere, de iubire. A câştigat mai multe bătălii decât a pierdut şi a rămas în libertate, deşi uneori asta nu a însemnat şi fericire. A ştiut mereu să facă compromisuri şi atunci când era vorba de situaţii personale extrem de delicate.

Cândva am făcut parte din ziariştii care l-au ajutat să ajungă primar. Într-o bătălie deloc uşoară şi călcând pe alocuri în picioare deontologia profesională pentru a-i facilita victoria. Nu regret acest lucru. Regret doar că Sorin Ghiţă se agaţă de putere. Am discutat cu el, marţi, în faţa primăriei din Vlădeşti, încercând să aflu ce este cu avalanşa bruscă de materiale laudative din presă la adresa lui. Semn evident de declanşare a unei campanii premature dusă mediatic de foştii prieteni de şpriţ a lui Ghiţă.
Mi-a zis că mai vrea un mandat. Sau măcar jumătate de mandat ca împreună cu ceilalţi 10 ani de când este primar să facă trei mandate întregi. Calcule mărunte pentru o pensie specială. Una din aberaţiile legislative care ar recompensa regeşte primarii care au trei mandate la activ. De parcă nu le-ar ajunge cât s-au îmbogăţit, majoritatea dintre ei, în fruntea administraţiilor.
Sorin Ghiţă mi-a zis însă că viceprimarul vrea şi el să candideze. Şi că partidul nu s-a decis încă cu cine merge.
Apoi, crezând cumva în naivitatea mea, mi-a zis că este păcat că el l-ar scoate sigur şi pe viceprimar încă o dată vice pentru că are într-un sondaj de opinie 70 la sută şi că sondajul făcut de liberali îl arată pe candidatul acestora cu doar zece la sută.
Din Vlădeşti m-am oprit exact la sediul judeţean al PNL.
Nici vorbă ca liberalii să îl vrea pe Sorin Ghiţă. Ei oscilează între doi candidaţi potenţiali pe care îi au în Vlădeşti. Dacă Ghiţă avea 70 la sută în sondaje Buican îl vizita imediat în fruntea unui comandou din lupii tineri galbeni şi îl transfera fără probleme. Nu a ezitat la Ioneşti să îşi sacrifice o organizaţie întreagă pentru a face jocul baronului Neagoe.
La PSD calculele arată că o victorie a unei campanii dusă cu actualul viceprimar fac din PSD partidul câştigător la Vlădeşti. În timp ce o susţinere a lui Sorin Ghiţă duce în mod probabil la o victorie a liberalilor. Probabil şi pentru deputatul Constantin Rădulescu este greu să renunţe la un primar vechi. Poate nu are puterea să o facă. Dar dacă nu o va face poate fuge viceprimarul din PSD şi câştigă alegerile pentru alt partid.
Ca şi Ion Cîlea, primarul actual din Vlădeşti se pare că vrea să moară la primărie. Face parte din generaţia aia atât de ahtiată după şefie, încât nu mai are ce face acasă.
Şi riscă o compromitere într-o campanie în care probabil nici toţi foştii prieteni ai săi din presă nu îl vor mai susţine când vor simţi că poate pierde. O răscolire a trecutului lui Ghiţă într-o campanie în care liberalii vor face orice ca să câştige peste tot face rău familiei sale. Şi celei de acasă şi celei politice. La 66 de ani fiecare an de pensie contează.
Sorin Ghiţă minte şi se minte că pentru comună contează victoria sa. Comuna nu mai are însă nevoie de sânge obosit şi îmbătrânit în rele. PSD va pierde cu Sorin Ghiţă. Aşa îmi spune flerul meu.
Nu îl vom susţine pe actualul primar pentru încă un mandat. Indiferent din partea cărui partid va candida. Multă sănătate Sorine, dar te lăsăm pe mâna generaţiei tale din presă. Câtă o mai crede că este nevoie de tine la Primăria Vlădeşti.

Traian GUMINSKI