Ministrul Finanţelor promite că va da bani mulţi râmnicenilor

Am urmărit cu atenţie declaraţiile primarului Mircia Gutău făcute miercuri, 7 februarie, în faţa unei săli a cinematografului Geo Saizescu arhiplină la Dezvaterea Publică asupra Bugetului pe 2018 al municipiului Râmnicu Vâlcea.

Nu analizăm acum diversele cifre din capitolele bugetar,e convinşi fiind că ele oricum vor suferi modificări şi că puţini oameni îşi pot da seama dacă sunt suficiente sau nu pentru o bună funcţionare a administraţiei şi pentru dezvoltarea oraşului.
Redăm doar cele mai importante afirmaţii ale primarului Gutău, un om care dincolo de contoverse este recunoscut pentru faptul că îşi respectă promisiunile publice.
Primarul Gutău a declarat că actuala administraţie va continua investiţiile indiferent de greutăţile fiscale şi de pierderile pe care le suportă la capitolul venituri. Cele mai importante lucrări rămân: continuarea bulevardului Dem Rădulescu, construirea de bretele la podul de peste Olt şi construirea unui sediu nou pentru Vamă la marginea de sud a oraşului pentru decongestionarea traficului rutier.
Gutău susţine că va propune acum Consiliului Local să micşoreze cu 50 % majorarea de taxe şi impozite aprobată la finele anului trecut.
“Am majorat taxele şi impozitele pentru a recupera ceva din pierderile suferite de buget prin revoluţia fiscală. Fiecare localitate din România are pierderi, dar ele sunt cu atât mai mari, cu cât oraşul este mai mare. Nu am stat cu mâinile în sân. Am convocat o adunare a Federaţiei Municipiilor din România, noi fiind membrii acolo, ne-am dus la Guvern, am purtat discuţii cu ministrul finanţelor. Vă pot garanta că domnul ministru Eugen Teodorovici ne-a promis că va aloca la rectificare în vară municipiului Râmnicu Vâlcea mai multe miliarde de lei vechi pentru a compensa aceste pierderi. De aceea, luăm măsura să mai micşorăm din taxe şi impozite care în opinia noastră nu sunt exagerat de mari, dar pentru care am fost atât de des şi puternic criticat în ultima perioadă. Nici unui primar nu îi place această măsură nepopulară de mărire a taxelor. Dar nu vreau să renunţ la investiţii şi la modernizarea oraşului. Cred şi sper că ministrul Teodorovici se va ţine de cuvânt. Ne-a arătat şi de unde va lua aceşti bani pentru a îi aloca municipiului nostru”.

Traian GUMINSKI