Mai bine în șomaj decât la muncă! Angajatorilor le este greu să își completeze locurile de muncă vacante și dau vina pe dispariția școlilor profesionale și de meserii

922 locuri de muncă, aceasta a fost oferta Bursei Locurilor de Muncă organizată azi la Râmnicu Vâlcea. Peste 72 de angajatori au oferit joburi în domenii diverse, servicii, industrie, turism sau construcții, dar marea lor majoritate au plecat dezamăgiți.

Județul Vâlcea este printre județele cu cea mai mare rată a șomajului din România dar chiar și așa firmele care oferă sute de locuri de muncă nu au pe cine angaja. Explicațiile sunt multe. Oamenii fie nu sunt calificați, fie preferă să trăiască din indemnizația de șomaj, fie merg în străinătate pentru salarii mai mari. Angajatorii cred că și desființarea școlilor profesionale și de meserii a dus la lipsa personalului calificat. “Nu mai avem tineret, este o problemă, mai ales la noi, la Vâlcea. Văd un procent foarte mic de tineri. Am vorbit, probabil, cu 20-30 de oameni dar nu găsim ce ne trebuie. Ospătari, bucătari, nu găsim. Probabil că o explicație este desființarea școlilor profesionale și de meserii, o mare problemă. Vorbind de Vâlcea, nu mai există Liceul de la Călimănești care trimitea în câmpul muncii exact oamenii de care noi avem nevoie și nu îi găsim. De un an eu tot încerc să găsesc personal și nu găsesc. Caut un bucătar-ospătar care chiar dacă nu este calificat în formez eu și tot nu găsesc. Problema este, v-am mai spus-o, nu mai sunt tinerii de care avem nevoie”, spune un angajator pentru o unitate de turism din Băile-Govora. “Este foarte greu să găsim oamenii de care avem nevoie. Nu știu exact care este cauza. Nu există personal calificat, cei care știu meserie de regulă pleacă în străinătate. Nu ne-a avantajat nici desființarea școlilor de meserii și a celor profesionale”, adaugă un altul.
În premieră, la Bursa Locurilor de Muncă a fost și un angajator care are o ofertă mare pentru locuri de muncă pe Litoralul Mării Negre. “Oferim gratis masa și cazarea dar nu am găsit decât 9 persoane disponibile și avem peste 260 de locuri de muncă. Eu am fost și la Călimănești, la acel liceu și nu am găsit și acolo. Noi nu avem posibilitatea de a-i școli pe oameni, ne trebuie deja calificați, noi începem sezonul estival și nu putem aștepta”. Pe de altă parte, șomerii spun că își găsesc cu greu locuri de muncă pentru meseriile pe are le cunosc, chiar dacă oferta bursei este una destul de bogată. “Caut un loc de muncă dar nu găsesc. Vreau să găsesc de muncă pe domeniul meu. Am găsit câte ceva, dar nu sunt angajatorii aici, va trebui să merg să caut firma. Degeaba se caută tractoriști și mai știu eu ce dacă nu mă pricep”, spune o şomeră prezentă la bursă.
“Până la această oră și-au anunțat prezența 72 de angajatori care oferă 922 de locuri de muncă vacante, în domeniile turismului, serviciilor, construcțiilor sau în industrie. Ca premieră avem în bursă un angajator care oferă 269 de locuri de muncă pe Litoral pentru toate categoriile, elevi, studenți, oameni în căutare de loc de muncă. Aceste locuri erau foarte căutate de vâlceni. Sunt și angajatori care au mai fost la un astfel de bursă, dar marea majoritate sunt angajatori noi. Oamenii au venit în număr mare azi, poate și pentru că a crescut salariul minime economie. În plus, a venit și vremea locurilor de muncă în construcții”, ne-a declarat Liviu Cochirlea, purtător de cuvânt AJOFM Vâlcea. La sfârșitul lunii februarie, rata șomajului înregistrată la nivelul județului Vâlcea a fost de 4,84%, mai mica cu 0,04% față de luna anterioară. Totalul șomerilor înregistrați la sfârșitul lunii februarie 2017 a fost de 8010 persoane. Din totalul șomerilor înregistrați, un număr de 3644 erau femei. La sfârșitul lunii februarie 2017, din totalul șomerilor înregistrați, 2992 persoane au fost indemnizate și 5018 neindemnizate.

Gabi Cîrjaliu