Locuri de legendă la Păușești Măglași

Vizitați măcar o singură dată Comuna Păușești Măglași și nu veți avea ce regreta! Biserica „Sfântul Nicolae” din satul Coasta, Biserica „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” din satul Păuşeşti – Măglaşi, Conacul Oromolu în satul Vlăduceni, Mănăstirea Sărăcineşti din satul Valea Cheii, Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” în satul Vlăduceni şi Biserica „Sfântul Nicolae” din satul Pietrari, sunt doar câteva dintre obiectivele care cu siguranță vă vor încânta.

Conacul Oromolu, locul unde simți natura

Conacul Oromolu se găseşte în intravilanul comunei Păuşeşti-Măglaşi, sat Vlăduceni, jud. Vâlcea. Este o construcţie din 1915-1916, după planurile arhitectului Petre Antonescu. Aici a funcţionat şi o secţie a spitalului judeţean, în perioada 1954-2005. Mihail Oromolu (n. la 16 febr. 1875, Râmnicu-Vâlcea – m. la 29 martie 1945, Bucureşti) a fost jurist, om politic şi publicist. A fost prefect de Dolj (1912-1913), membru al Partidului Conservator, deputat şi senator (1914-1938), membru al Partidului Conservator Democrat (1918), ministru al Industriei în guvernul Take Ionescu (1921-1922), conducător al PNL Dolj în perioada interbelică; sprijinitor activ al desăvârşirii unităţii noastre naţionale şi guvernator al Băncii Naţionale a României (1922-1926). Banca Naţională a României a cumpărat de la Finanţele Publice Vâlcea conacul.

Mănăstirea Sărăcinești, oază de creștinătate

Mănăstirea Sărăcinești este o veche mănăstire ortodoxă din țara noastră. Așezată la confluența râului Olănesti cu râul Cheia, în satul Valea Cheii, în comuna Păușești-Măglași, județul Vâlcea, mănăstirea poartă pana astăzi aprinsă flacara dreptei credințe. Mănăstirea Sărăcinești a fost ctitorită de episcopul Ștefan al Râmnicului, în anul 1688. Desființată, în mod abuziv, în anul 1960, mănăstirea nu și-a revenit complet nici până astăzi. Până în anul 1964, actuala localitate Valea Cheii s-a numit “Sărăcinești”, dupa numele mănăstirii. Biserica cea mare, zidită în formă de cruce, este masivă și spațioasă. Clopotnița, zidită din piatră și cărămidă netencuită, se află în partea de sud a bisericii, iar pe zidul ei se vede inscripția arhierească: “Sava 7200-1692”. Pridvorul bisericii, deschis, este susținut de opt coloane de piatră și este pictat în întregime. Biserica este acoperită cu țigle și are o singură turlă, așezată pe un soclu pătrat, deasupra naosului. Soclul este decorat cu firide, iar turla poligonală prezintă și ea ocnițe și firide prelungi. Pereții exteriori ai bisericii sunt albi, inconjurați de un brâu median, cele două registre având aceleași decorații ca și turla. Catapeteasma bisericii este sculpată în lemn, iar pictura a fost executată în 1718, de celebrii zugravi Teodosie, Gheorghe și Preda. Totul s-a desfășurat sub grija episcopului Damaschin, a lui Ioan, arhimandritul de la Hurezi, a ieromonahului Dosoftei și a lui Paisie monahul. (Gabi Cârjaliu)