Liberalii vâlceni încurajează migraţia primarilor

Deputatul Cristian Buican, unul dintre cei mai buni strategi ai PNL, a redefinit vineri, 22 ianuarie, termenul de migrator politic, demonstrând că un edil are un contract semnat cu alegătorii pe un mandat şi nu pe viaţă, deci, dacă după terminarea mandatului pleacă la alt partid, acest lucru este absolut normal.

Realitatea este că toţi ştiu că nedemocraticul sistem de alegere a primarilor dintr-un singur tur de scrutin favorizază masiv primarii în funcţie, aceştia, statistic, recâştigându-şi mandatele în 9 cazuri din 10. În aceste condiţii, partidul care are mai mulţi primari în funcţie în ziua alegerilor va câştiga alegerile într-o zonă.
În conferinţa de presă săptămânală a PNL Vâlcea, alături de Buican şi de copreşedintele Romulus Bulacu, au fost prezenţi primarii Alexandru Dediu – edil al comunei Păuşeşti Măglaşi, şi Florin Vătafu – primar al comunei Voiceşti. Cei doi au declarat că în 5 iunie vor candida pentru un nou mandat sub culorile liberalilor. Ambii edili au la activ două mandate şi mai multe realizări. Primarul Dediu vine la liberali din poziţia de fost lider al PC şi ALDE Vâlcea, iar primarul Vătafu vine după o perioadă de 20 de ani în care a activat în PSD.
Pentru primăria Râmnicu Vâlcea liberalii pregătesc un candidat surpriză, dar între timp mai fac un sondaj, al treilea , de opinie. Cristian Buican a declarat că îşi asumă fapul că a dorit ca Mircia Gutău să candideze pentru PNL la Râmnic dar conducerea centrală a partidului a decis că acesta nu îndeplineşte condiţiile de integritate.
Liberalii vâlceni vor trebui, până la 1 martie, să nominalizeze persoana care va încerca să câştige postul de preşedinte al Consiliului Judeţean. Despre acest subiect, dar şi despre nominalizare, liderii liberalii au cerut un răgaz presei.
Imediat după conferinţa liberală, într-un separeu al unui elegant restaurant din Râmnic deputatul Buican a avut o întâlnire cu un alt primar PSD aflat în funcţie. Nu am aflat exact care au fost negocierile, dar se pare că şi acesta va părăsi PSD.
Conducerea PSD s-a întânit în după amiaza zilei de vineri cu mai mulţi primari şi preşedinţi de organizaţie.
Pe surse am aflat că atât deputatul Constantin Rădulescu, cât şi senatorul Laurenţiu Coca au solicitat celor care au de gând să migreze spre PNL să o facă bărbăteşte acum şi să nu lase PSD fără candidaţi la început de campanie. În mod logic aşa ar fi corect, după ce PSD i-a ajutat de atâtea ori în alegeri să obţină rezultate bune.
Lucrurile în Vâlcea nu sunt însă bătute în cuie. În timp ce PNL şi PSD duc o luptă ascunsă pentru primari, trei partide de buzunar îşi extind organizaţiile şi racolează de zor potenţiali candidaţi din rândul membrilor PSD şi PNL nemulţumiţi. Evident că cei nemulţumiţi nu sunt dispuşi cu toţii să se arunce exact în braţele adversarilor de o viaţă, aşa că încearcă să prindă un loc eligibil pe listele unor partide mai mici.
În cazul în care în CJ vor accede 3-4 partide în afară de PSD şi de PNL, vom asista la cea mai mare porcărie posibilă, vicepreşedinţii şi preşedintele Consiliului Judeţean urmând a fi aleşi prin trocuri ordinare, poate chiar prin şantaj sau cumpărare de voturi.
Redacţia noastră deja cunoaşte un lider politic care visează să îi şantajeze cu votul potenţial al său din Consiliu atât pe liberali, cât şi pe pesedişti.

Traian GUMINSKI