De ce intrăm în campanie mai devreme

Nu este vorba despre o campanie electorală, ci de una de informare. Pentru alegerile din vară campania electorală propriu zisă va fi una scurtă, de 30 de zile. Nicio publicaţie din judeţ nu poate prezenta într- un interval scurt, obiectiv, toţi candidaţii din judeţ, programele lor, realizările, motivaţiile pentru care cineva ar trebui să le dea votul. Probabil toate publicaţiile vor avea diferite contracte de publicitate încheiate cu unii sau alţii dintre candidaţi şi sper să reuşim, întreaga presă, să acoperim toate localităţile şi tot spectrul politic.

Noi am decis, însă, să ne implică dincolo de eventuale avantaje materiale legate de o publicitate electorală. Credem că datoria presei este să stopeze ascensiunea la funcţii publice a celor care nu merită votul cetăţenilor. Credem cu tărie că trebuie să facem împreună ceva ca Vâlcea să aibă din mandatul următor cât mai puţini, preferabil deloc, aleşi locali care să fie trimişi în judecată, suspendaţi din funcţie, condamnaţi penal, urmăriţi penal, declaraţi incompatibili din diverse motive. Ne-am săturat de astfel de situaţii şi ne-am săturat de interimate. Fiecare localitate are nevoie de primari serioşi, responsabili şi de viceprimari şi consilieri care să contribuie la dezvoltarea judeţului.
NU avem nevoie de scandaluri şi de arestări, cu atât mai puţin nu ne trebuie descinderi ale DNA. Pare ciudat pentru că mulţi cititori cred, probabil, că noi, cei din presă, ne bucurăm când avem asemenea subiecte. Este o optică greşită. Deşi suntem atât de multe publicaţii, să ştiţi că subiecte sunt destule. Şi am prefera să scriem despre frumuseţile judeţului, despre realizări, despre proiecte legate de infrastructură, despre serbările din localităţi, să publicăm interviuri şi reportaje, să participăm la lansări culturale şi vernisaje, nu la percheziţii şi procese.
De aceea, noi ne vom implica din timp. Începând cu 1 februarie vom publica constant numele celor pe care îi susţinem şi care credem că merită aleşi sau realeşi. Vom spune verde în faţă liderilor politici la ce candidaţi şi din ce motive ar trebui să renunţe. În funcţie sunt şi edili care probabil nu vor să mai candideze din diferite motive. Sperăm să identificăm obiectiv în acele localităţi candidaţi merituoşi şi să le prezentăm programele şi proiectele. Sunt şi primari care nu vor renunţa să lupte pentru un nou mandat, deşi ar face bine să se retragă. Îi vom nominaliza fără ezitări şi pe aceştia. Şi sunt primari care vor avea contracandidaţi puternici şi obiectiv este să le prezentăm realizările, dar să scriem şi despre cei care cred că sunt mai buni decât ocupanţi actuali ai funcţiilor. Apoi este mult de scris despre candidaţii partidelor la funcţiile de consilieri judeţeni sau municipali. Despre ambiţiile a fel de fel de oportunişti care doresc, de fapt, să ajungă în aceste consilii ca să îşi vândă ulterior voturile pe favoruri pentru că au văzut că se poate şi că aşa se practică. Normal că ne vom opune acestor ipochimene.
Ne cerem scuze cititorilor pentru că pe mulţi poate îi vor plictisi să citească zilnic despre diferiţi candidaţi şi despre realizările unor edili pe care nici nu îi cunosc, deoarece nu toţi vâlcenii ştiu ce se întâmplă în 89 de localităţi, unele prin care nu au trecut niciodată. Este normal să fie aşa. Dar în acelaşi timp este normal ca fiecare cetăţean să ştie ce se întâmplă în localitatea sa, ce planuri au aleşii, ce candidaţi promovează partidele mari, ce candidaţi au partidele de buzunar, cine figurează pe listele pentru Consiliul Judeţean ale partidelor ce intră în cursă.
Ştim că mulţi din colegii noştri din presa locală se vor informa, ca şi noi, şi vor încerca să fie obiectivi. Vâlcea are multe publicaţii, ceea ce este extraordinar de bine. Vâlcenii sunt cei mai mari cititori de presă pe cap de locuitor din provincie. Judeţul are jurnalişti cu experienţă, aşa că vă recomandăm să vă informaţi şi din alte publicaţii. Şi să trageţi concluzii. Acolo unde vedeţi că jurnalişti de la 3-4 publicaţii diferite susţin că un anume candidat merită să fie ales sau din contră prezintă dovezi pentru care nu ar fi recomandat să daţi votul, este cazul să decideţi logic.
Nu vom ezita să preluăm materiale informative din alte publicaţii, menţionând bineînţeles sursa, în cazul în care vom şti că ele sunt adevărate şi că sunt utile alegătorilor vâlceni. De asemenea, suntem de acord ca orice ziar să folosească parţial sau integral texte ale noastre legate de aceste subiecte, chiar dacă ar uita să ne menţioneze ca autori, deoarece considerăm că interesul public primează când este vorba despre informaţii legate de candidaţi, de alegeri, de proiecte politice legate de administraţiile locale.
Consultaţi-ne constant informaţiile de pe site-ul www.evenimentvalcean.ro

Traian GUMINSKI