Lecții de administrație la Păușești-Otăsău

Cât de mult contează pentru o localitate viziunea primarului? Enorm și cel mai bun exemplu în acest sens este Comuna Păușești-Otăsău, condusă de Cătălin Avan. Localitatea din apropierea Stațiunii Băile-Govora nu a fost niciodată o privilegiată a guvernelor car es-au perindat și mai mereu a primit puțin bani din rectificări. Chiar și așa, proiectele implementate la Otăsău au fost importante și făcute cu cap.

Strategie de dezvoltare pentru șase ani

Așa cum ne-a obișnuit, primarul comunei Păușești-Otăsău, Cătălin Avan, nu face nimic la voia întâmplării și toate investițiile sunt gândite și realizate după un plan bine stabilit. Administrația locală din localitatea vâlceană a pus la punct o strategie de dezvoltare pentru șase ani. “De la bun început am fost conștient că Administrația Locală are obligația să propună comunității programe pentru reabilitarea zonei. În aceste condiții, de când am primit încrederea oamenilor am făcut tot ce mi-a stat în putință să modernizez această comună și să o aduc la nivelul demn de a fii parte integrantă a Uniunii Europene. În contextul unei analize ample s-a putut observa că factorul uman a fost elementul principal care a urmărit identificarea oportunităților și tocmai de aceea vreau să le mulțumesc oamenilor din comună pentru sprijinul acordat de fiecare dată. Fiind un locuitor al comunei am realizat că trebuie să cunosc mai bine posibilitățile de dezvoltare economico-socială ale localității unde locuiesc și unde îmi desfășor activitatea profesională. De aceea, pe baza analizei condițiilor geografice, sociale, culturale actuale am elaborat o strategie de dezvoltare pentru perioada 2021-2026”, spune Avan.
Cu scopul consultării opiniei comunității, s-a procedat la elaborarea unui chestionar cât mai simplu și clar, în vederea obținerii unei imagini referitoare la cele mai importante probleme cu care se confruntă populația din comuna Păușești. Chestionarul a fost aplicat pe eșantion reprezentativ, iar concluziile și propunerile au fost generalizate pentru întreaga populație, constituind oglinda intereselor unui număr semnificativ de persoane. Tehnica de lucru utilizată a fost “din ușă în ușă” și întâlniri punctuale.

Sprijin pentru oamenii care se stabilesc în comună

Primarul Cătălin Avan şi Consiliul Local din localitate au decis să încerce să stopeze cumva scăderea numărului populaţiei comunei, dar şi pentru a atrage familiile tinere să se stabilească în localitate. ”La nivelul nostru am făcut tot ce puteam face pentru ca Otăsăul să nu aibă doar o populaţie îmbătrânită şi pe cale de dispariţie. Acordăm 7000 de lei celor care vor să se mute aici definitiv, construind o casă. Sau pentru cei care vor să renoveze o casă veche. Bani sunt destinaţi pentru a ajuta la plata de autorizații, să îi ajute la bugetul de pornire. Comuna are foarte mult teren intravilan, unde există utilități. Nu mai spunem că localitatea este aproape de orașele Govora, Băbeni, Horezu și Râmnicu Vâlcea, având legături directe spre toate aceste centre urbane. Primăria stimulează familiile tinere acordând, la prima naștere, suma de 1500 de lei. Tot noi asigurăm tablete, biciclete, rechizite, uniforme, pentru elevi la școală”, precizează Cătălin Avan.

Soluție pentru canalizare

Conducerea primăriei din Păușești Otăsău, dar și oamenii din localitate au tot sperat că se va implementa sistemul de canalizare după înscrierea în ADI-APA Vâlcea, încă din anul 2009. Rând pe rând, însă, mai multe comune au fost excluse de la finanțare, printre ele fiind și comuna condusă de Cătălin Avan. În aceste condiții, s-a căutat rapid o soluție de rezervă și aceasta este un sistem de canalizare care să implice fosele septice de care să beneficieze gospodăriile din comună. Și cum tot răul este spre bine, acest sistem are și cel puțin două avantaje majore. În primul rând nu o să mai fie nevoie să se spargă drumurile din localitate, marea lor majoritate modernizate în ultima perioadă. De asemenea, se elimină riscul blocării parțiale a sistemului, așa cum s-a întâmplat în alte localități. Comuna Păușești Otăsău va accesa fondurile de implementare a sistemului de canalizare cu fose septice cel mai probabil anul viitor, în acest moment fiind vizate localitățile sub 2000 de locuitori.

Bază sportivă modernă

Baza sportivă din Păușești-Otăsău este una deosebită iarsportul din localitatea fost sprijinit de administrația locală. Echipa de fotbal activează în Liga a IV-a, primul eșalon al județului și reușește sp fie o nucă greu de spart pentru formațiile cu bugete mari. Pntru baza sportivă a fost alocată suma de 20000 lei de către Consiliul Local și s-au schimbat scaunele și gradenele, s-a acoperit tribuna, s-au montat încă doua camere de supraveghere și s-a instalația de încălzire centrală în vestiare. De asemenea, s-a separat fluxul de acces spectatori față de jucători, arbitrii și oficiali ai AJF Vâlcea. Va urma, însă, o altă surpriză de proporții, baza sportivă de la Otăsău va avea tabelă electronică! Propunerea de achiziție o să fie făcută de primarul Cătălin Avan către Consiliul Local și cel mai probabil o să fie cumpărată la următoarea rectificare bugetară!