La Vlădești se lucrează mult și bine! Primarul Adrian Cosac ne prezintă obiectivele pentru anul 2018 și dificultățile cu care se confruntă

Comuna Vlădești este una dintre localitățile vâlcene unde se lucrează intens la îmbunătățirea infrastructurii. După ce anul trecut a avut loc o asfaltare de proporții, în 2018 proiectele sunt ample și importante. Despre lucururile bune la care trebuie să se aștepte locuitorii comunei, dar și despre dificultățile cu care se confruntă Vlădeștiul puteţi afla din interviul acordat publicației noastre de către edilul Adrian Cosac.

Rep.: – Domnule primar, care sunt planurile pentru acest an în ceea ce privește administrația locală din Vlădești?
A.C.: – Ma întâi, așteptăm bugetul Consiliului Județean, pentru a vedea ce sume sunt repartizate la Vlădești, pentru întreținere, pentru investiții, pentru celelalte cheltuieli ale primăriei.

Rep.: – Care ar fi cele mai mai importante investiții pentru anul 2018?
A.C.: – În orimul rând aștept să semnez contractul de finanțare pentru școală, în perioada imediat următoare. Este vorba de dotare și modernizare Școala Grigore Mihăescu, unul dintre cele trei proiecte aprobate prin OG 28. Va urma toată procedura, studiul de fezabilitate și licitația, apoi execuția. Pentru celelalte două am semnat deja, cel de drumuri este deja aproape finalizat, în proporție de peste 90 la sută. Pentru celălalt, podul peste Râul Olănești am pregătit studiul de fezabilitate și scoatem la licitație proiectare și execuție. Este o investiție mai mare, probabil construcția va dura undeva la doi ani. Este vorba despre 26 de miliarde. Mai avem șase proiecte depuse, așteptăm o nouă selecție a proiectelor rămase în așteptare. Inițial se spusese că se face o nouă depunere a acestor proiecte, acum s-a ajuns la concluzia că rămân depuse. Probabil o să fie un PNDL 3, după ce se termină semnarea contractelor pentru PNDL 2. Se vor economisi bani pentru că nu toate proiectele o să fie câștigate cu sumele maxime. La pod avem 26 de miliarde, dar nu este exclus să se câștige cu 52, 53 la sută din valoarea maximă.


Rep.: – Ce se poate realiza cu banii de la bugetul local?
A.C.: – Din bugetul local se pot face mai puține lucruri pentru că sunt cheltuielile mari cu salariile și cu faptul că ne-au redus bugetele. S-a schimbat modul de atribuire a fondurilor către UAT-uri. S-a luat în calcul excedentul bugetar pentru 2016. În luna decembrie noi am primit niște bani pentru calamități și nu s-au putut cheltui, excedentul a fost măricel și suma a fost redistribuită către alte localități care nu au avut excedent. Una peste alta, bugetul a fost diminuat cu 50 la sută din excedentul bugetul anului 2016. Sper să recuperăm din alte surse.

Rep.: – Care sunt cele mai mari probleme ale comunei?
A.C.: – Probleme grave nu avem pentru că am reușit să rezolvăm cu apărările de maluri pe Râul Olănești. Importante sunt albiile pâraielor. Am început amenajarea cu forțe ale primăriei, dar este nevoie de ajutor financiar, fie de la bugetul statului, fie, eventual, din bani europeni. Am avut mult de suferit după inundațiile din 2014 când s-au rupt majoritatea gabioanelor care sunt vechi. În plus, debitul mare de apă de atunci le-a forțat. Trebuie înlocuite sau reparate și apoi recolectată toată apa. Din păcate terenurile din lateral au început să alunece către albia apelor.


Rep.: – Care a fost cea mai importantă lucrare a anului trecut?
A.C.: – Cea mai importantă lucrare a fost proiectul de asfaltare pentru cele 15 drumuri. A fost vorba de 4,2 kilometri, cu finanțare prin OG 28. Ne-am concentrat pe acest proiect și lucrurile au decurs bine și repede. Într-o localitate cum este Vlădeștiul contează foarte mult infrastructura și normal și cea rutieră.

Rep.: – Sunt nemulțumiri ale oamenilor pe care administrația locală le poate rezolva?
A.C.: – Sunt și nemulțumiri, normal. Pe cele mărunte le putem rezolva rapid. Aștept cu nerăbdare proiectul de extindere a rețelei de apă și canal la ADI Apa Vâlcea în care avem șapte zone unde facem această extindere. V-am spus despre podul peste Olănești care scurtează accesul către Drumul Național. Foarte importantă pentru noi este și extinderea conductei de gaze. Sunt mai multe zone care necesită extinderea, nouă zonă la prima inventariere. Oricum, noi încă din prima zi lucrătoare a anului, adică din 3 ianuarie, am dat drumul la lucrările la aleile pietonale și la trotuare. Am evitat zilele mai geroane pentru că era nevoie de turnare de asfalt. Când zilele au fost cu temperaturi acceptabile s-a lucrat și se lucrează din plin. Tot din 3 ianuarie s-a început curățenia generală în zilele care au fost mai puțin igienizate.
Rep.: – Vă mulţumesc!

Gabi Cîrjaliu