La Vaideeni – Muzeul Transhumanţei într-o şcoală monument, iar în munţi refugii turn

Daniel Achim Băluţă este unul dintre primarii tineri ai judeţului Vâlcea. De când păstoreşte localitatea, schimbările sunt vizibile. Mereu în mijlocul oamenilor, edilul cunoaşte problemele comunităţii. Misiunea cea mai grea a fost să preia o comună care nu evolua pe niciun plan. Dar speranţele lui Daniel Achim Băluţă au început să prindă contur cu fiecare piatră pusă la temelia dezvoltării unei comune care musteşte de tradiţie, cu locuri care te impresionează prin frumuseţea lor. Vaideeni încă nu şi-a scris povestea. Povestea se scrie cu fiecare pas, cu planuri de viitor şi cu oameni frumoşi.

Chiar în centrul comunei Vaideeni se află Centrul de promovare turistică. La numai un pas de clădire, o şcoală veche, care are nu mai puţin de 100 de ani a fost dată uitării anii precedenţi de către fosta administraţie locală. Edilul şef al localităţii a mers mereu pe principiul că promovarea turistică este foarte importantă, iar numele de Vaideeni trebuie să fie cunoscut. Aşa i-a venit şi ideea de a transforma această minunăţie de clădire în Muzeul Transhumanţei.
“Am această idee de ceva timp. Am discutat cu reprezentanţii comunităţilor ciobanilor din toată Oltenia de sub munte, dar şi din Muntenia. Este foarte important de marcat, ca studiu documentar şi muzeal, istoria noastră, a ciobanilor veniţi de peste munţi, care s-au aşezat în vechiul regat. Vom realiza acest muzeu pe proiect European , iar în acest loc vor fi expuse unelte specifice oieritului de-a lungul timpului, hărţi cu migraţia păstorilor ardeleni, dar şi o stână în realitate. Acest muzeu nu va fi doar unul al Vaideeniului. Vom strânge date şi elemente din toate localităţile de sub munte, unde s-au aşezat păstorii din Ardeal”, afirmă primarul Băluţă. Este deja cunoscută relaţia strânsă dintre actualul primar şi obştile de moşneni din comună şi nu numai. Moşnenii de bună credinţă aparţinând obştii Fometeşti, unde preşedinte este pr. Mihăilescu Ion, pe lângă amenajările pastorale, au construit un refugiu turn pentru 20 persoane cu apă curentă şi vatră pentru foc amenajată pe muntele Buciumu, Zăvidanu şi Stănişoara.
Vaideeni refugiu_480x640
„Am multe proiecte de finalizat, e păcat să rămână neterminate. Recunosc că fără ajutorul comunităţii, a oamenilor, nu pot continua proiecte pentru dezvoltarea acestei comune. Îmi doresc să implementez proiecte noi, printre care se numără şi cea de realizare a reţelei de alimentare cu apă, pentru care a fost organizată o licitaţie pentru 33 de kilometri de reţea de alimentare cu apă, din satele Vaideeni şi Izvoru Rece. Investiţia este finanţată pe Ordonanţa 28. O mare importanţă accord asfaltării drumurilor locale, pentru că drumurile sunt eticheta unei comune. Vreau ca Vaideeniul să nu aibă un drum neasfaltat”, conchide primarul Băluţă.

Letiţia Lazăr