Isterie cu Balena Albastră! Prefectura Vâlcea a convocat o ședință de urgență preventivă după ce mai mulți tineri au ajuns la spital cu zgârieturi pe corp
În Râmnicu-Vâlcea s-a creat o adevărată isterie după apariția zvonului că la Spitalul Județean au ajuns trei tineri care au accesat jocul Balena Albastră și s-au rănit pe corp. Conducerea Spitalului Județean infirmă zvonul, în timp ce prefectul județului a convocat o ședința de urgență.
La Spitalul Județean Vâlcea a ajuns un tânăr cu simptome de gripă și cu zgârieturi pe corp, dar nimeni nu știe dacă ele au fost provocate voluntar sau au fost simple accidente. Un alt zvon s-a referit la un tânăr din Olanu, dar nici el nu este confirmat. În fine, un al treilea pacient ar fi fost din Stoilești. “În data de 31 martie, în jurul prânzului, la noi s-a prezentat un tânăr de 17 ani cu simptomele unei răceli care la controlul clinic general prezenta câteva zgârieturi la nivelul antebrațelor, nimic mai mult. A fost trimis pentru un consult psihiatric, era împreună cu familia, asta a fost tot. Nu știu dacă și-a provocat acele răni pentru că s-a jucat Balena Albastră, asta chiar nu avem noi de unde să știm, nu suntem un organ de anchetă”, ne-a declarat Dan Ponoran, manager SJU Vâlcea.
“Eu am întrebat șeful meu de post, l-am întrebat pe asistentul social, nu am cunoștință de așa ceva, nu am auzit. Știu că a fost un copil căruia i s-a făcut rău dar mai mult nu știu ce să zic. Am auzit și eu de jocul acesta zilele acestea. Nu l-am văzut. Am întrebat-o și pe directoarea de la școală, dacă lipsește cineva nemotivat, mi-a spus că nu. Nu știu ce zic”, a completat Gheorghe Anghel, primar Olanu.
În acest timp, prefectul județului Vâlcea, Radu Renga, a convocat o ședință de urgență la care au fost invitați reprezentanți ai Inspectoratului Școlar, ai Poliției Județene și ai Spitalului Județean de Urgentă. Cei prezenți spun că s-au reunit preventiv, chiar dacă nu au informații certe că sunt tineri din Vâlcea care au avut de suferit în urma aplicației Balena Albastră.
“Fiecare unitate de învățământ a luat măsurile specifice, țin să accentuez, au fost luate nu o să fie luate. Au fost discuții la întâlnirile cu părinții cu privire la siguranța on-line a elevilor și a influenței interenetului asupra vieții de zi cu zi a elevilor. Au fost, de asemenea, discuții între diriginți și elevi. Trebuie urmărite și identificare eventualele schimbări de comportament ale elevilor. De asemenea, a avut loc monitorizarea activităților elevilor în pauze și identificarea motivelor pentru care elevii întârzie la ore și stabilirea unor măsuri individualizate pentru reducerea sau eliminarea acestor motive. A fost sugerat ca suport un site, sigur.info, site realizat în cadrul unui proiect al Ministerului Educației Naționale, împreună cu Organizația Salvați Copiii. ca o concluzie, în acest moment peste 90 la sută dintre părinți ar trebui să știe riscurile la care se supun copiii dacă joacă acest joc, care a fost discutat cu predilecție”, a declarat Andra Bica, Inspector Școlar Județean Vâlcea.
“Ne-am întâlnit pentru a ne lămuri asupra acestui fenomen, dacă acest fenomen, mult discutat în presă, este unul real. Ședința a fost una preventivă, dacă sunt sau nu suspiciuni. Inspectoratul Școlar are atribuțiuni la fel și Inspectoratul Județean de Poliție”, a declarat la conferința de presă Radu Renga, prefectul județului Vâlcea. Singurele indicii le-a dat Bogdan Berechet, inspector șef Inspectoratul Județean de Politie Vâlcea: “În ultima săptămână, la nivelul Inspectoratului Județean de Poliție Vâlcea au existat câteva sesizări ale cadrelor didactice și ale părinților cu privire la aceste aspecte. Au existat minime indicii care o să fie cercetate de organele competente. Sunt două astfel de situații care vor ajunge la cercetări. Alături de Inspectoratul Școlar Județean am făcut mai multe activități de prevenire. Părinții trebuie neapărat să își verifice copii, să vadă ce fel de aplicații on-line folosesc”.
Concluziile au fost trase de directorul medical de la SJU Vâlcea, George Brânzan: “Da domnule, a venit unul la urgențe și era zgâriat pe mâini, așa este. Și asta este, ce s-a întâmplat? Putea să se zgârie că s-a supărat și a căzut în mărăcini, că s-a bătut cu pisica, că s-a certat cu iubita. Putea să zică orice, ce puteam să facem noi? Nu avem noi competența să sesizăm pe nu știu cine…”.
Gabi Cîrjaliu
Sursa Foto Mediafax