ÎPS Varsanufie a slujit la Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Rm. Vâlcea, de hramul bisericii

Miercuri, 29 iunie 2016, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte membri ai Permanenței Consiliului Eparhial și Părintele Protoiereu Ion Dincă, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica închinată Sfinților Apostoli din Nord.
SF Apostoli 3
Înaltpreasfinția Sa a fost întâmpinat de parohul bisericii, părintele Ion Bănuță, corul parohiei, credincioși și pelerini participanți la sărbătoare.
În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Părintele Arhiepiscop a descoperit credincioșilor prezenți la Sfânta Liturghie chipurile duhovnicești și activitatea misionară a Sfinților Apostoli care, prin lucrarea Sfântului Duh, au devenit propovăduitori ai Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos, misiune căreia și-au dedicat întreaga viață. Lucrarea Sfinților Apostoli nu s-a limitat la transmiterea prin viu grai a învățăturilor revelate, ci, prin insuflarea Duhului Sfânt, a oferit Bisericii și numeroase scrieri care sunt păstrate în canonul Noului Testament. Biserica îi cinstește pentru activitatea misionară, dar și pentru minunile săvârșite, numindu-i „între apostoli mai întâi pe scaun șezători și lumii învățători”, dar și mijlocitori înaintea Preasfintei Treimi.
Înaltpreasfinția Sa a evidențiat totodată și activitatea pastoral-misionară a Parohiei Sfinții Apostoli Petru și Pavel în cadrul proiectelor pentru tineri, bătrâni și bolnavi, desfășurate în parteneriat cu diferite instituții de învățământ sau de asistență socială din municipiu.
“Cu puţin timp în urmă părintele Ioan a venit la mine să îi dau binecuvântarea să facă un pliant cu această biserică. După ce am urmărit cu atenţie sculptura şi pictura de aici, am admirat catapeteasma, am realizat că aici nu trebuie făcut un pliant, ci un album”, a mărturisit ÎPS Varsanufie.
Sf Apostoli 1
La final, părintele paroh Ion Bănuță a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, atât pentru bucuria adusă enoriașilor parohiei cu prilejul acestui popas duhovnicesc în mijlocul lor, cât și pentru cuvântul de învățătură, şi i-a făcut cadou în faţa credincioşilor o icoană cu SFinţii Apostoli Petru şi Pavel, care ţineau biserica din Nord.”Cu 27 de ani în urmă aici, pe acest loc, am bătut o cruce. A fost o perioadă grea, cu vicisitudini, dar cu ajutorul lui Dumnezeu am scăpat, iar acum, aici, se află această minunăţie de biserică, unde vă aşteptăm cu drag!”, a spus părintele Ion Bănuţă.
ÎPS Varsanufie a fost impresionat de cadou. La sfârşitul slujbei, s-au făcut poze.
Sf Apostoli 2