Invazie de strigoi şi vrăjitoare în şcolile din România

Cunosc învăţătoare şi educatoare care, de câteva săptămâni, achiziţionează măşti, costume de scheleţi, dovleci, lumânări, păianjeni din plastic, pălării de vrăjitoare şi fel de fel de obiecte necesare unei serbări care nimic de a face cu istoria, tradiţia şi spiritul românilor. Multe mi-au spus că nici nu începuse şcoala, şi copiii, unii de doar câţiva ani din grădiniţe, le-au bătut la cap să facă serbare de Halloween.
De ce nimeni nu face presiuni pentru serbări de Paşte, de Crăciun, de Ziua Copilului?
Simplu! Copiii, ca şi adulţii, fug de muncă, vor distracţie doar, vor joacă. La serbările noastre tradiţionale trebuie învăţate cântece, poezii, realizate coregrafii. La sărbătoarea asta importată este vorba de distracţie, de joacă, de nemuncă, nu trebuie învăţat nimic. Comercianţii fac bani din aceste spectacole. Cluburile, barurile şi restaurantele fac bani şi promovează evenimente organizate de Haloween. Sunt deja sute de petreceri anunţate pe reţele de socializare pentru adolescenţi şi pentru adulţi. Interesul economic este evident. Nu înţelegem însă interesul cadrelor didactice de a se antrena în aşa ceva şi de a suci minţile elevilor pe care ar trebui să-i educe. Părinţii sunt puşi să cumpere dovleci, să-i sculpteze, să vină la grădiniţe şi şcoli cu dovleci. Evident, mintea cadrelor didactice, ale unora, este cât cea dintr-un dovleac.
Preotul paroh al bisericii din Pleașa, comuna Bucov, a lansat o campanie împotriva sărbătoririi Halloween în România. Folosind sloganul „Mami, tati, nu vreau mască de demon!”, preotul Marius Gheorghe susține că își exprimă și în calitate de părinte îngrijorarea față de amploarea pe care a luat-o organizarea în tot mai multe unități de învățământ din România a unor serbări de Halloween.
”Creștinii nu sărbătoresc Halloween! Nu poți îmbrăca un înger, așa cum este un copil, în demon, vrăjitoare sau strigoi!”, spune preotul. Dar greşeşte de două ori preotul. Chiar creştinii sărbătoresc, nu musulmanii sau hinduşii, şi ba da poţi să-i îmbraci pe copii în orice dacă părinţii permit aşa ceva şi dacă cadrele didactice sunt lăsate să pervertească minţile noilor generaţii.

Traian GUMINSKI

N.R.
Halloween este o sărbătoare de origine celtică, preluată astăzi de multe popoare din lumea occidentală, ea răspândindu-se în secolul al XIX-lea prin intermediul imigranților irlandezi din Statele Unite ale Americii. Este sărbătorită în noaptea de 31 octombrie, deși în unele țări data sărbătorii variază — de exemplu, în Suedia este sărbătorită în prima sâmbătă din noiembrie. Numele provine din limba engleză, de la expresia All Hallows’ Even, numele sărbătorii creștine a tuturor sfinților, sărbătoare cu care Halloweenul a devenit asociat în țările unde predomină creștinismul occidental — catolic și protestant, deoarece în aceste culte creștine ziua tuturor sfinților este sărbătorită pe 1 noiembrie.
Activitățile specifice pentru Halloween sunt purtarea de costume specifice, colindatul, sculptarea dovlecilor în formă de felinar, jucarea de farse sau vizitarea unor locuri presupus bântuite. Cu ocazia acestei sărbători copiii se maschează în vrăjitori, mumii sau alte personaje și colindă pe la case întrebând „Trick or Treat?” (Păcăleală sau dulciuri?), ca o amenințare că dacă nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsă. În alte țări Halloween este serbat prin parade și carnavaluri.