Inedit! Mlastina Mosoroasa din Olăneşti – Vâlcea, rezervaţia unde creşte planta carnivoră “Drosera”

Puţini vâlceni au auzit probabil de rezervaţia naturală “Mlaştina Mosoroasa”, singurul loc din judetul Vâlcea, staţiunea Olăneşti, unde creste o plantă carnivoră – “Drosera”, cunoscută localnicilor sub numele de “Roua cerului”. Primarul Sorin Vasilache afirmă că nu este uşor să ajungi în această zonă, puţine persoane cunoscând traseul de o frumuseţe aparte.

“Mlaştina Mosoroasa este unul dintre cele mai puţin cunoscute rezervaţii natural din ţară, dar noi încercăm să o promovăm prin cât mai multe mijloace. Aici are loc un fenomen extrem de rar în România, unic prin ceea ce poate fi întâlnit într-un areal relativ restrâns. “Roua cerului” este o plantă carnivoră pe care turiştii au şansa de a o putea vedea în propriul habitat. Deşi este o rezervaţie naturală declarată, Mlaştina Mosoroasa trebuie altfel gândită, pentru că accesul în zonă este unul anevoios şi extrem de periculos dacă nu eşti însoţit”, ne-a mărturisit primarul Vasilache.
Mlaştina Mosoroasa se află la aproximativ cinci kilometri distanţă de staţiunea Olăneşti, la o altitudine de 700 de metri, la capatul cătunului Mosoroasa de 20 de case, izolat, la graniţa cu comuna Vlădeşti.
Accesul spre Mlaştina Mosoroasa se face şi din centrul comunei Vlădeşti, pe drumul care urcă până la Mănăstirea Lacul Frumos.
“În mijlocul unei păduri de fag se află un lac de aproximativ 200 mp, înconjurat de salcii. În mijlocul acestuia se află o insulă
unde se ajunge foarte greu, riscul de a te scufunda în mlaştină fiind destul de mare. În această zonă se află planta carnivoră Drosera, înaltă de 10 – 15 cm. Are flori de culoare albă, iar frunzele au pe suprafaţa lor numeroşi peri glandulari cu rol in digerarea insectelor. Perişorii, numiţi şi tentacule, secretă substanţe lipicioase, care se adună sub forma unor picături strălucitoare de rouă, de unde vine şi denumirea populară a plantei. O insectă care se aşează pe o frunză a acestei plante se lipeşte de perii acestei plante, care se încolăcesc în jurul insectei şi secretă un suc lipicios care sufocă insecta”, povesteşte edilul Vasilache.
Planta carnivoră Drosera înfloreşte în perioada iunie-iulie.

Letiţia Lazăr