Încearcă CIEH România să șantajeze conducerile CET GOVORA și a Consiliului Județean Vâlcea?

Uzinele Sodice Govora şi-au oprit azi noapte instalaţiile, iar cei 637 de salaraţii nu ştiu care le va fi soarta.
Polonezii bagă armamentul greu la înaintare, în condițiile în care va avea loc o întâlnire între premierul român și cel polonez, în cadrul căreia va fi abordată și criza de pe Platforma Chimică Râmnicu Valcea.

Noi nu prea uităm ce se întâmplă în Vâlcea și ne aducem aminte că în 2006 polonezi au refuzat noul preț la abur industrial livrat de CET Govora și au ținut trei săptămâni închisă uzina.
De ce nu ar face acum la fel dacă știu că le-a mers o dată?
Avansăm această ipoteză, deoarece mai multe surse au confirmat redacției noastre că oprirea este o manevră obligatorie pentru ca uzina să se conformeze unor cerințe legate de protejarea mediului.
Șeful polonezilor a declarat că nu pleacă din România și angajaților le-a spus că le va comunica în două săptămâni care este viitorul uzinei.
Haideți să vedem ce va ieși și din întâlnirea celor doi premieri.
Adevărul este că CET Govora nu mai poate vinde sub prețul de producție și nu mai poate suvbenționa profitul unei companii străine cu banii râmnicenilor și cu riscul de a se afunda și mai mult în insolvență.
Conducerea companiei CIEH Soda România, deţinătoarea singurei uzine de sodă din ţară, a anunţat în urmă cu o lună că, începând din septembrie, va opri producţia în unitatea din Vâlcea, sute de angajaţi fiind în pericol să fie disponibilizaţi.Reprezentanţii societăţii cu capital polonez au informat că principalul motiv pentru care sunt nevoiţi să ia o astfel de măsură este majorarea preţului la aburul industrial de către furnizorul CET Govora, societate aflată în insolvenţă.
Ștefan Vuza, directorul general de la Chimcomplex SA, a înțeles situatia de criza prin care trece CET Govora și a acceptat pentru o perioadă limitată creșterea la prețul aburului industrial. Vuza a avansat și ideea realizării unei centrale pe gaz, care să înlocuiască cazanele vechi ale CET-ului, fiind dispus sa între acționar la această nouă unitate economică.
Dacă Chimcomplex poate accepta noul tarif al aburului, cu siguranță că o poate face și CIEH numai că polonezilor le vine greu să accepte diminuarea profiturilor pe care le obțin în România și încearcă să forțeze mâna autorităților române în speranța că statul nostru va acorda ajutoare CET Govora pentru a produce la vechiile prețuri.

Traian GUMINSKI