Guvernul Cîțu anticipează creșterea deceselor

Orice Guvern este obligat cumva să elimine din cheltuielile bugetare tot ceea ce se poate elimina și să caute soluții pentru a aduce mai mulți bani la buget.
Guvernul nostru, cel condus de vâlceanul Florin Cîțu, cel despre care colegii de școală nu-și amintesc nimic, profesorii din Vâlcea nici atât, cel despre care nimeni nu știe cum a plecat la studii în străinătate fără să știe engleză, cum și-a luat examenul de treaptă în liceu, cum a scăpat de satisfacerea stagiului militar sau cum a ajuns senator după ce a atacat moneda națională, ia măsuri dintre cele mai bizare.
Zilnic apar informații despre noul buget și despre fel de fel de bizarerii din el. Se taie de peste tot și, culmea, se taie din veniturile unor categorii profesionale care l-au aud prin vot, la putere, pe Cîțu și actuala gașcă majoritară din Parlament.
Ar putea aduce economii la buget prin micșorarea cheltuielilor cu armata, cu funcționarea Parlamentului, ar putea majora impozitele pe salariile și pensiile ce depășesc o anumită valoare, să micșoreze de exemplu așa zisele pensii nesimțite.
Dar Guvernul crede că este mai ușor să taie din ajutorul de deces.
Scăderea valorii ajutorului de deces apare în proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021, act normativ pus în dezbatere publică și care urmează să fie aprobat în Guvern, după care va fi trimis în Parlament.
Legea pensiilor prevede că valoarea ajutorului de deces „se stabilește anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat și nu poate fi mai mic decât valoarea câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat”, astfel că Guvernul putea menține ajutorul de deces la cuantumul actual.
Probabil Guvernul știe cumva că va urma o perioadă cu foarte multe decese, cu mai multe decât media normală. Și la urma urmei dacă tot funcționează permanenta stare de alertă care interzice înmormântările cu asistență numeroasă, slujbele religioase cu biserica plină, tradiționalele pomeni, înseamnă că se poate înmormânta un om cu mai puține cheltuieli. La urma urmei poți să bagi mortul și într-un coșciug de carton.

Traian Guminski