Grup infracţional de fraude informatice, destructurat de DIICOT Vâlcea

Poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate şi procurorii D.I.I.C.O.T. din Vâlcea au efectuat 25 de percheziţii pentru destructurarea unui grup infracţional organizat specializat in săvârşirea de fraude informatice.

Poliţiştii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Vâlcea şi procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Vâlcea, împreună cu poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti şi Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Sibiu au efectuat azi, 14 aprilie, 25 de percheziţii domiciliare pentru destructurarea unei grupări specializate în infracţiuni informatice.
Activităţile au avut loc în municipiul Bucureşti (3), judeţul Vâlcea: Drăgăşani (2), Dănicei (2), Suteşti (1), judeţul Olt: Dobroteasa (3), Verguleasa (8), Vultureşti(4), Cungrea (1) şi Strejeşti (1).
Activităţile au fost efectuate în cadrul unui dosar penal, ce vizează activitatea infracţională a unui grup specializat în comiterea infracţiunilor de frauda informatică şi spălarea banilor în cadrul unui grup infracţional organizat. Din cercetări a reieşit că, în perioada 2014 – 2016, membrii grupului au indus în eroare mai multe persoane vătămate din diferite state din Europa, organizând licitaţii frauduloase pe site-uri de internet, cauzând un prejudiciu de peste 900.000 de euro.
Cei în cauză ar fi postat din România anunţuri fictive de vânzare a unor bunuri, în special utilaje agricole, pe site-uri specializate în vânzări on-line.
Astfel, în prima fază, aceştia ar fi intrat în contact pe internet cu potenţiali clienţi din străinătate, discutând despre bunurile oferite spre vânzare, după care i-ar fi îndrumat pe clienţi să achite contravaloarea produsului prin transfer bancar într-un cont deschis în Polonia.
După efectuarea plăţilor sumele de bani erau transferate în alte conturi deschise la unităţi bancare din Romania şi retraşi de la ghişeu sau ATM.
În urma percheziţiilor, au fost ridicate 15 carduri bancare, 28 de telefoane mobile, 30 de cartele SIM, 1.430 de lei, suporţi cartele, 8 hard-diskuri, 8 laptop-uri, 2 unităţi centrale, o tabletă, 1 card de memorie, 14 stick-uri de memorie, un buletin italian fals, documente şi încrisuri ce interesează ancheta penală.
Faţă de 26 de persoane bănuite în cauză, cu vârste cuprinse între 21 şi 46 de ani, au fost emise mandate de aducere, urmând a fi conduse la sediul DIICOT Biroul Teritorial Vâlcea.
La activităţi au participat luptători SAS Olt, SAS Piteşti, ai Brigăzii Mobile de Jandarmi Fraţii Buzeşti Craiova, Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei Mihai Viteazu Bucureşti.