13 Aprilie – Ziua fără accidente rutiere în judeţul Vâlcea

Poliţiştii formaţiunilor rutiere din judeţ şi cei ai Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au organizat şi desfăşurat miercuri, 13 aprilie, acţiuni informativ – preventive şi de impunere a legii pe arterele principale şi drumurile cu risc de accident ridicat din judeţul Vâlcea.

Scopul acţiunii a fost conştientizarea vâlcenilor asupra importanţei respectării de către toţi participanţii la trafic a normelor rutiere.
Obiectivul principal al acestor activităţi constă în reducerea riscului de implicare în evenimente rutiere şi combaterea principalelor cauze generatoare de accidente de circulaţie pe raza judeţului Vâlcea.
Activităţile preventive au avut loc atât în mun. Râmnicu Vâlcea, cât şi în alte zone cu risc ridicat de accidente din judeţ. Astfel, poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier, Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii alături de Asociaţia Victimelor Accidentelor de Circulaţie au fost alături de vâlceni în centrul comercial Winnmarkt din Râmnicu Vâlcea unde au înfiinţat un „cabinet de educaţie rutieră”. Au fost oferite materiale cu recomandări rutiere persoanelor prezente în calitate de angajaţi sau vizitatori, pentru reamintirea regulilor de participare la trafic în scopul prevenirii implicării acestora în accidente rutiere.
De asemenea, au fost oferite şi veste reflectorizate, utile pentru cei care se deplasează cu bicicleta, atelaje cu tracţiune animală şi mopede. Purtarea vestei
reflectorizante este obligatorie de la lăsarea serii până în zori sau când vizibilitatea este redusă pentru prevenirea producerii accidentelor rutiere.
Totodată, poliţiştii responsabili de educaţia rutieră şi prevenirea criminalităţii s-au întâlnit cu liceeni din cadrul Colegiului Economic din municipiul Râmnicu Vâlcea în cadrul unei activităţi educative. Elevii au primit materiale informative şi cărţi de legislaţie rutieră, utile acestora pentru învăţarea legislaţiei rutiere în vederea obţinerii permisului de conducere.
În acelaşi timp cu desfăşurarea acestor activităţi preventive, poliţiştii şi-au făcut simţită prezenţa în stradă prin acţiuni de impunere a legii în scopul combaterii cauzelor generatoare de accidente rutiere pe raza judeţului Vâlcea. Toţi poliţiştii rutieri au desfăşurat activităţi de combatere a nerespectării normelor rutiere, asigurând supravegherea traficului rutier pentru prevenirea producerii de evenimente negative. Peste 100 de poliţiştii au acţionat pentru ca ieri, 13 aprilie, vâlcenii să nu fie implicaţi în accidente rutiere.
Un conducător auto va fi cercetat penal, alţi 366 au fost sancţionaţi contravenţional şi altor 16 le-a fost reţinut permisul de conducere. Au fost aplicate 154 de contravenţii pentru nerespectarea regulilor de circulaţie privind viteza de deplasare pe anumite sectoare de drum.
În cadrul activităţilor au fost ridicate şi 11 certificate de înmatriculare, valoarea sancţiunilor contravenţionale fiind de peste 150.000 lei.