Grigore Crăciunescu nu a reuşit să stopeze scumpirea gunoiului

De fapt a proiectului de hotărâre privind modificarea tarifelor pentru activitatea de colectare separată şi transportul separat al deşeurilor menajere, inclusiv fracţii colectate separat şi activitatea de colectare şi transport a deşeurilor din locuinţe, generate de activităţi de reamenajare şi reabilitare interioară şi/sau exterioară a acestora.

Şedinţa de Consiliu Local din 28 februarie a fost una aprinsă. Consilierul municipal liberal Grigore Crăciunescu, dar şi colegii săi liberali au susţinut că ROMPREST nu are fundament real pentru a solicita majorarea tarifului.
Primarul Mircia Gutău a dat însă dreptate reprezentanţilor Romprest care au motivat scumpirea cu introducerea unei taxe de mediu pentru depozitarea gunoaielor menajere şi a creşterii salariului minim.
Menţionăm că afacerile de colectare a gunoaielor sunt unele din cele mai profitabile nu numai în România, dar şi în lume. În ţara noastră mulţi patroni ai unor astfel de firme au făcut averi imense şi credem că acum Grig Crăciunescu avea dreptate. Majorarea salariului minim ar fi putut aduce poate micşorarea de profit la ROMPREST dar în niciun caz nu băga firma pe pierderi dacă nu se majora tariful.
Gutău a învins însă încă o dată şi proiectul de hotărâre a fost aprobat, iar de la 1 februarie vom plăti mai mult pentru gunoiul menajer pe care firma Romprest îl ridică din Râmnic. Astfel, începând cu 1 februarie 2017, Romprest, cu aprobarea Consiliului Municipal, va practica următoarele preţuri: – tarif pentru colectarea separată şi transportul separat al deşeurilor menajere, inclusiv fracţii colectate separat, pentru persoane fizice – 7,18 lei/persoană/lună (inclusiv TVA); – tarif pentru colectarea separată şi transportul separat al deşeurilor municipale şi al deşeurilor similare provenind din activităţi comerciale din industrie şi instituţii, inclusiv fracţii colectate separat, fără a aduce atingere fluxului de deşeuri de echipamente electrice şi electronice, baterii şi acumulatori – 377,37 lei/tonă (inclusiv TVA); – tarif pentru colectarea şi transportul deşeurilor provenite din locuinţe, generate de activităţi de reamenajare si reabilitare interioară si/sau exterioară a acestora – 139,09 lei/mc (inclusiv TVA).
Nimeni nu va protesta pe străzi în Râmnic. Majorarea tarifului la gunoi nu este în niciun caz la fel de important ca o ordonanţă de urgenţă emisă de Guvern. (T.G.)