Greva foamei din solidaritate! O studentă la Universitatea Goteborg din Suedia a decis să le fie alături disponibilizaților de la Uzina de Sodă Vâlcea

O studentă la Universitatea Goteborg din Suedia a decis să intre în greva foamei, în fața Prefecturii Vâlcea, în semn de solidaritate cu cei doi vâlceni disponibilizați de la Uzina de Sodă Vâlcea. Vâlceanca va continua forma de protest extremă, chiar dacă cei doi sodiști au decis să renunțe la greva foamei, din cauza problemelor grave de sănătate.

Natalia Ghinghina s-a întors în România după mai bine de opt ani petrecuți în Suedia și a ales să se alăture din solidaritate protestului celor doi vâlceni disponibilizați de CIECH Soda România. Ea spune că va rămâne în greva foamei cât timp va putea din punct de vedere fizic. “Oamenii au dreptate, și la prima vedere și la a doua, au dreptate! Particip la protest din solidaritate. Nu ptiu cât voi rezista, din punct de vedere fizic cred că voi rezista mult. Nu am avut timp să mă pregătesc, a fost totul spontan, știu că e bine să îți obișnuiești corpul cu mâncare din ce în ce mai puțină. Sper să rezist până săptămâna viitoare. Nu am văzut în Suedia astfel de abuzuri din partea unui angajator. Am încercat să iau legătura și cu cei din conducerea societății dar până acum nu am un răspuns de la ei. Poate am înțeles eu ceva greșit, iau în calcul și această variantă”, ne-a declarat Natalia Ghinghina, stundentă la Universitatea Goteborg.

Cei doi vâlceni care începuseră protestul încă de miercuri spun că nu se așteptau la un astfel de gest și speră să își găsească dreptatea în instanță. Ambii s-au ales cu desfacerea contractului de muncă după ce la finalul lunii martie au cerut majorarea tichetului de masă de la 9,57 de lei la 15 lei și condiții de muncă mai bune.
“Natalia a făcut un gest pe care nu l-am văzut din altă parte. Este alături de noi din solidaritate, fără să îi spună cineva ceva, doar ne-a ascultat povestea.”, spune Marin Dumitru, fost angajat CIECH Soda România.
“Foștilor colegi le este frică, i-a speriat. Eu îi înţeleg, au familii, au rate de plătit. Managerul abia așteaptă să vadă pe cineva aici, să-i dea afară și pe ei. Nimeni din conducere nu a venit la noi, nici nu cred că vor veni, nu au interesul. Așa se comportă încă din momentul în care au venit aici”, completează colegul său, Dumitru Boaru.
În jurul orei 12.00, cei doi foști salariați au renunțat la protest din cauza problemelor grave de sănătate dar stundenta a decis să continue greva foamei. “Sunt aici să-i sfătuiesc pe oameni să renunțe la protest. Starea lor de sănătate este una jalnică. Despre gestul Nataliei nu am cuvinte să-l explic. Societatea românească are multe de învățat de la ea. Și eu am multe de învățat de la ea.”, ne-a declarat Adrian Mugioiu, lider de Sindicatul Sodistul. “Nu mă pot pronunța până nu studiez documentele. Din discuțiile avute, au șanse mari de reușită. Vom contesta decizia conducerii și în mod normal cauza se va judeca cu celeritate”, completează avocatul greviștilor, Fabian Cipu. Conducerea CIECH Soda România nu a dorit să își exprime un punct de vedere oficial cu privire la protestul foștilor salariați.

Gabi Cîrjaliu