Gospodării în pericol de prăbușire la Şirineasa! Primarul Ion Streinu face apel la autoritățile județene să fie ajutat

Alunecările de teren fac din nou prăpăd în Vâlcea. Două gospodării din comuna Șirineasa sunt la un pas de a se prăbuși după ce un deal din apropiere a început să o ia la vale. Oamenii afectati așteaptă de aproape doi ani ca situația să fie remediată, însă autoritățile locale spun ca nu au bani sa intervină în zonă și solicită ajutor de la județ.

De când vremea a inceput să se încălzească, proprietarii caselor aflate în apropierea pârâului Harasa nu au mai închis un ochi. Se tem ca valul de pâmânt ce a început ușor să o ia către apă le va distruge complet gospodăriile și asa efectate de surpare. “Problemele sunt de doi ani, cel puțin. Acum ce o vrea Dumnezeu. Trebuie făcute ziduri de sprijin. Se aude că o să vină ploile. Am casă de sute de milioane care se va dărâma când vin ploile dă pârâu și de peste stradă. Unde să mă mai mut, după 45 de ani de muncă. Mereu s-a zis că se face ceva, dar văd că nimic nu se mișcă”, spune proprietarul uneia dintre gospodăriile aflate în pericol să se prăbușească.

“Îmi este foarte frică mamă. Acum când se vor pune apele, în luna lui mai, ce mă fac? Am muncit 45 de ani degeaba. Unde să mă duc poate la copil, dar dacă se fărâmă și la el… Când plouă stau pe mal și mă jelesc. Sper să se rezolve, mă gândesc că se gândește cineva și de la noi. Dacă nu ne ajutăm, merg la Consiliul Județean să mă plâng”, își varsă amarul și o bătrână pentru care fiecare noapte este un coșmar. Surparea e una mai veche, de aproape doi ani, dar cum autorităţile nu au intervenit la timp, topirea zăpezii căzute din abundenţă iarna aceasta a dus la reactivarea ei. Primarul spune că nu are bani.

La câteva sute de metri, pe pârâul Luncavăț are și un pod rup în pericol fiind să se rupă și conducta de alimentare cu apă a localității. “Am făcut numeroase demersuri. Au venit aici autorități de la toate instituțiile posibile. Avem și un studiu de fezabilitate la o lucrare estimată la patru miliarde. L-am depus, am înțeles că a fost și avizat de Comisia pentru Situații de Urgență de la Prefectură și așteptăm. De câte ori au venit ploile mari mereu aici sunt probleme. Prima dată aici vin. oricum vin mereu și mă uit, problema este că sunt neputincios din cauza banilor, a lipsei banilor. Probleme sunt și cu conducta de alimentare cu apă. Digul făcut pe Râul Luncavăț a cedat și există riscul ca această conductă să fie afectată. Nu știu cum a fost construit acest dig, am observat și eu că nu are niciun pic de fier în el. Trebuie reconstruit urgent acest dig și trebuie făcut așa cum trebuie, să dureze și nu să se strice când crește nivelul apei”, ne-a declarat primarul localității Șirineasa, Ion Streinu.

De câțiva ani, judeţul Vâlcea este pe primul loc în ţară la alunecări de teren. Comuna Șirineasa a mai avut probleme din cauza surpărilor necontrolate provocate de umiditatea excesivă în 2014, când a fost grav afectat drumul care leagă localitatea de comuna Crețeni, dar și în 2015.

Gabi Cîrjaliu