Geani Man, director PRELCET: “Economia României dă semne de revigorare!”

În opinia inginerului ec. Geani Man, director PRELCET SA Vâlcea şi presedintele comisiei de Transporturi si Infrastructură PSD Vâlcea, economia României începe să dea semne de revigorare şi mai ales de predictibilitate pe termen lung. Datele statistice arată că investițiile publice sunt mai mari cu 50% față de anul 2017, în timp ce investițiile străine directe au crescut cu aproape 30%.

“S-a constatat modificări pozitive şi creşteri în volum a producţiilor de ordin industrial, cât şi majorări semnificative a cifrelor de afaceri. Trebuie să menţionez că la acest capitol un rol important îl are şi rata exporturilor şi a importurilor unde au început să fie vizibile anumite echilibrări. Exporturile au continuat o creştere progresivă cu aproape 10%. în timp ce importurile au ajuns la 9,7%, detaliu care duce la o reducere a deficitului balanţei comerciale.
Trebuie să ţinem cont şi de posibilităţile economice a ţării noastre, iar aici este necesar să menţionez că în zona industrială şi nu numai, modificările pozitive sunt corelate cu potenţialul nostru economic.
Toate aceste raportari statistice sunt susţinute şi de cele peste 90 de mii de noi locuri de muncă, raportate în primele 6 luni ale acestui an, corelare directă cu şomajul de 3,48% (cel mai mic din ultimii 30 de ani). Creşterea reală a veniturilor bugetare este de două ori mai mare faţă de creşterea economică. Acest lucru întăreşte convingerea că riscul unui derapaj bugetar este aproape inexistent. Menţionez că numărul de salariaţi înregistraţi în România a ajuns la 4,9 milioane, cifră fără precedent în ultimii 20 de ani în sens pozitiv”, susţine inginerul ec. Geani Man.
De asemenea, acesta mai susţine: “UE a estimat o rată de creştere PIB potenţial al României, de 4,3%. Se discută mult despre datoria publică. Cifrele arată că această datorie a scăzut fiind la un minim raportat la ultimii 4 ani, şi a patra cea mai scăzută pondere a datoriei publice în PIB din UE, 34,8%. Aş vrea să menţionez că actualul deficit bugetar (1,6% care se încadrează fără probleme în cel estimat de 3% până la sfârşitul anului), în opinia mea, este unul „calitativ” pentru că cea mai mare parte (60-62%) este realizat din investiţii. În clasamentul ţărilor din UE, avem o poziţie foarte bună macroeconomică. Evident că mai sunt multe lucruri de făcut. Eu am convingerea că România merge pe un trend ascendent. Aceste date, publice, arată că lucrurile se mişcă şi produc efecte pozitive. Programul de guvernare merge înainte cu toate obiectivele propuse, fiind puse în mişcare mecanisme care duc la rezultate pozitive. Lucrurile nu se pot face atât de repede cât ne-am dori, dar cred că lucrurile făcute până acum sunt un argument serios de încredere, inclusiv pentru cei mai sceptici dintre noi”.