FOTO/VIDEO Slujbe pentru surdo-muți la Biserica Sfinții Apostoli „Petru și Pavel”! Din binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, enoriașii cu deficiențe au un loc al lor unde sunt mai aproape de Dumnezeu

Legătura cu divinitatea este una mult mai facilă pentru surdo-muții de la Râmnicu Vâlcea, după ce la Biserica Sfinții Apostoli „Petru și Pavel” un preot, și el surdo-mut, oficiază slujbe în fiecare duminică și de sărbători.


Toți cei care vor să se spovedească și nu au posibilitatea să vorbească pot să facă acest lucru tot prin limbajul semnelor. De mai bine de doi ani, în fiecare zi de duminică, în biserica aflată în Cartierul Nord al Râmnicului au loc două liturghii. Una este ţinută în biserica mare, cu hramul Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, iar cea de-a doua, specială pentru surdo-muți, are loc în paraclisul bisericii care poartă numele Sfântului Ioan Rusul. Enoriașii lui nu aud cuvântul Domnului, însă îl citesc pe buzele preotului. Până nu demult intrau în Biserică doar pentru a privi picturile și pentru a aprinde o lumânare. Acum, înțeleg Sfânta Evanghelie și fericirea le inundă sufletele.

Preot Gabriel Raul Popescu


„La început mi-a fost greu” – preot Gabriel Popescu

Gabriel Popescu este preot din anul 2004 și a făcut slujbe speciale și la Arhiepiscopia Râmnicului. Vin, însă, din ce în ce mai mulți. Preotul se înțelege perfect cu enoriașii, chiar dacă recunoaște că la început i-a fost greu.
„În Județul Vâlcea sunt aprape 750 de persoane cu handicap auditiv, adică au și certificat în acest sens. Cei care stau departe, în diverse colțuri ale județului ajung mai greu la Biserică. Cei care stau în oraș vin des. La început mi-a fost greu, dar cu timpul m-am obișnuit. Și eu sunt o persoană cu deficiențe, sunt surd. Din păcate, îmi este puțin greu să le explic Sfânta Liturghie doar prin semne. Trebuie explicat fiecare cuvânt. Cel mai important este că oamenii vin spre Dumnezeu. Majoritatea dintre ei își doresc să meargă la bisericile mari, dar nu înțeleg ce se spune și atunci e mai bine să vină aici. Eu sunt preot din anul 2004, prin binecuvântarea Înaltpreasfințitului Gherasim. De atunci și până acum fac Sfânta Liturghie. Prin bunăvoința Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Varsanufie, mi-a dat această parohie. Țin să le mulțumesc preoților de la Biserica Sfinții Apostoli “Petru și Pavel” pentru găzduire, mă simt și ne simțim excelent aici. Cu ajutorul lui Dumnezeu acest spațiu este perfect pentru noi”, ne-a declarat preotul Gabriel Raul Popescu.


„Înaltpreasfințitul Varsanufie a făcut posibilă această minune” – preot Cristian Bănuță

Parohul Bisericii din Cartierul Nord al Râmnicului, Cristian Bănuță, îi consideră frații săi pe enoriașii cu probleme auditive și spune că este bucuros că îi poate găzdui, asigurându-le în mod gratuit toate condiţiile pentru oficierea sfintelor slujbe.

Preot Cristian Banuta

“Ne bucurăm să slujim aici, împreună cu părintele Gabriel Popescu. Din binecuvântarea Înaltpreasfințitului Varsanufie este posibilă această minune pentru comunitatea noastră. Noi îi considerăm pe enoriașii care vin aici ca și noi și atunci era normal să aibă biserica lor, preotul lor. Sunt, de fapt, frații noștri. Am avut posibilitatea să-i aducem aici, unde am făcut un paraclis și de unde, de fapt, a început istoria Bisericii Sfinți Apostoli „Petru și Pavel”. De aici am început să construim ceea ce puteți vedea acum. În fiecare duminică se fac două Sfinte Liturghii. Este singura biserică din Vâlcea unde se întâmplă această minune. Îi mulțumim părintelui că este alături de noi, le mulțumim fraților că vin la biserică”, ne spune preotul Cristian Bănuţă.
Comunitea surdo-muților din Vâlcea are peste 750 de membri, dar nu toți pot ajunge la singura biserică unde se fac slujbe speciale. Numărul celor care vin la Sfânta Liturghie crește de la o săptămână la alta.

Gabi Cîrjaliu
Videi Gabi Henning