FOTO/VIDEO Azil fără bătrâni, dar cu angajați! Situația este una absurdă la fostul Cămin de Bătrâni de la Bălcești

Situația de la Căminul de Bătrâni din orașul vâlcean Bălcești este una de neînțeles. Persoanele vârstnice au fost transferate spre alte unități de profil, dar angajații vin încă la muncă. Angajații au de primit salariile pe nouă luni și spun că au ajuns la capătul răbdării.


Vin încă la serviciu pentru că nimeni nu le-a spus că sunt concediați și nici dacă vor primi banii pentru munca depusă. Asta în timp ce atmosfera de la azil pare una desprinsă din filmele de groază, scaune și saloane goale, camere în care nu stă nimeni.


“Situația este neclară, beneficiarii au fost transferați către alte unități de profil, cu sprijinul Consiliului Județean Vâlcea, având în vedere că nu mai aveam cum să le asigurăm condițiile necesare traiului zilnic. Au fost transferați 26 de bătrâni. S-au dus la noul cămin de la Nicolae Bălcescu, la Zătreni, la Băbeni, unde au fost locuri. Datoriile sunt mari, undeva la aproape 5 miliarde jumătate la finalul lunii septembrie. Am înștiințat Consiliul Local și s-a inițiat un proiect de hotărâre privind desființarea căminului. În ceea ce privește plata datoriilor, nu s-a ajuns la un consens. Domnul primar a spus inițial că trebuie găsiți vinovații pentru aceste datorii, apoi am înțeles că s-a asumat plata datoriilor. Blocajul a venit de la Consiliul Local. Marea majoritate a datoriilor sunt la salarii. La oamenii angajați nu șiu ce să le spun. Ne-am apucat de igienizarea spațiului. Este greu pentru salariați… Să fie neplătiți de atâtea luni… Nu este plătit nimic, nici contribuțiile, în acest moment nici nu au dreptul la ajutorul de șomaj”, spune Marian Geica, director Cămin de Bătrani Bălcești.
Între angajații de la azil și bătrânii alături de care și-au petrecut mulți ani a rămas una apropiată. Aproape zilnic vorbesc la telefon și povestesc minute în șir.


Consiliul Local Bălceşti a luat act de încetarea activităţii centrului de bătrâni, iar probabil următorul pas o să fie desfacerea contractelor de munca a celor peste 20 de angajaţi. Autorităţile nu ştiu să spună însă când își vor primi salariile restante angajaţii centrului şi când vor plăti furnizorii.
“O parte din consilieri au părăsit sala de ședințe, de aici a intervenit blocajul privind plata datoriilor, deși a fost un amendament susținut și de dânșii. Eu sunt de acord cu plata salariilor, dar nu depinde de mine. Această decizie se ia în Consiliul Local, cu votul majorității. Probabil va trebui să renunțăm la anumite investiții pentru această plată. În plus, va trebui să așteptăm colectarea de bani din taxe și impozite, suma este mare. Chiar nu pot să estimez când își vor primi oamenii salariile”, spune și Radu Aurel, viceprimar Orașul Bălcești.

Gabi Cîrjaliu