FOTO/VIDEO Lupta cu pământul continuă la Alunu

Cel mai mare pericol este ca tonele de steril să ajungă la Drumul Județean și la Râul Olteț, caz în care alte două gospodării o să fie demolate controlat.

Situația continuă să fie critică în comuna vâlceană Alunu, chiar dacă alunecarea de teren nu mai are un ritm avansat ca în zilele trecute. Halda de steril a ajuns la aproximativ 35 de metri de Drumul Județean care traversează localitatea și la 100 de metri de Răul Olteț. Alunecarea de teren a pus la pământ deja 10 case plus alte anexe și oamenii au fost evacuați. Au plecat fie la rude, fie la Centrul Social din localitate. Locuitorii din Alunu sunt speriați că halda de steril ar putea distruge și alte gospodării și că alte alunecări de teren se pot activa. Specialiștii spun că în cel mai pesimist scenariu, unul puțin probabil, pământul va ajunge la Răul Olteț. În acest caz, sunt pregătiți să devieze cursul râului și să demoleze alte două gospodării. “Suntem pregătiți pentru un astfel de scenariu, vom devia cursul Râului Olteț. Eu cred, însă, că nu va ajunge atât de departe alunecarea de teren”, spune Liviu Pietriși, director ABA Olt.

Ca urmare a evoluției situației operative din comuna Alunu, în perioada 01.06.2017 -03.06.2017, s-au luat măsuri de evacuare a membrilor a două familii (A. Ion – 3 membri, G. Ion – 3 membri), animalelor, bunurile materiale şi elementelor de construcții de la case și anexe. Pentru a salva cât mai multe elemente de construcții, pe parcursul zilelor de 2 și 3.06 s-au suplimentat forțele și operațiunile pentru îndepărtarea maselor de steril acumulate în aval de al doilea pinten au continuat pe timp de noapte, iluminatul fiind asigurat de un echipaj venit în sprijin de la ISU al județului Dolj.

Pentru intervențiile din aceste zile au fost alocate forțe și utilaje de ISU Vâlcea, ISU Dolj, IPJ Vâlcea, I.J.J. Vâlcea, SGA Vâlcea, SVSU Alunu și CET Govora.
De asemenea evoluția situației operative din zona afectată a fost evaluată de conducerea IGSU (împuternicit inspector șef. colonel Dragne Daniel-Marin), precum și o echipă de specialiști pentru găsirea unei soluții tehnice și științifice privind stoparea alunecării de teren.

(G.C.)