FOTO/VIDEO World Vision Vâlcea şi Primăria Mihăesti au înfiinţat o cooperativă agricolă care se adresează femeilor care provin din comunități vulnerabile

Reprezentanții World Vision din Vâlcea au pus în practică o idee inedită care se adresează femeilor care provin din comunități vulnerabile. Cu sprijinul Primăriei Comunei Mihăești au înființat o Cooperativă Agricolă unde s-au asociat producători agricoli din localitate și femei care trăiesc din venitul minim garantat, sunt șomere sau trăiesc din agricultura de subzistență.


Ideea nu e deloc complicată. Noua Cooperativă Agricolă a primit o finanțare europeană de 45.000 de euro nerambursabili. Primăria a pus la dispoziție o clădire în care a funcționat acum câțiva ani o grădiniță, spațiile fiind reabilitate și modernizate. Femeile care provin din comunități vulnerabile din Mihăești muncesc cot la cot cu producători agricoli locale, iar legumele și fructele sunt vândute direct de la sursă, în piețele din Râmnicu Vâlcea sau online, prin intermediul unei platforme. De asemnea, fructele și legumele care nu se vor vinde direct se vor fructifica prin intermediul unei instalații de conservare.


“Am acceptat această provocare pentru a încuraja și alți producători să intre în cooperativă. Sunt mulți producători la noi în comună și nu au unde să-și ducă produsele. Aproape fiecare gospodărie are câte un solar cel puțin. O parte din marfă se va vinde în stare proaspătă. Ce nu vindem, procesăm, zacuscă, bulion și alte produse. Acum nu se va mai arunca nimic. Toți cetățenii pot veni la noi, inclusiv cu fructe, nu doar cu legume”, ne-a declarat Mirela Statie, președinte Cooperativă Mihăești.

“Ne bucurăm de sprijinul Uniunii Europene care a venit puternic cu ideea de cooperare între persoane care se ocupă de același lucru. Ei dau fonduri prin autoritățile județe pentru fondurile asociative. Acum lucrăm doar pe comenzi pe care le primim, nu sunt foarte mari, dar sunt importante. Vin de la un lanț comercial, dar și de la persoane. În aprilie am participat la un târg la București și acum avem comenzi de conserve de legume. Produsele folosite sunt mândria mea. Toamna se aruncau căruțe întregi de legume, prețul era mic și nu le puteau fructifica. Am reușit să-i convingem să le vândă spre cooperativă. Noi le transformăm și le vincem mai departe”, completează Denisa Pomană, manager proiect, World Vizion.

Cu ajutorul Direcției Agricole Vâlcea se dorește promovarea și atestarera produselor tradiționmale din zonă. În acest moment înn județ sunt atestate opt produse tradițioanle din carne, alte două pe bază de alcool și unul catre are ca materie primă petalele de trandafir. “Este foarte important este că deja se lucrează. În Vâlcea nu este nevoie doar de localuri de nunți. Sunt bune și ele, dar trebuie să facem producție. Aici se face producție. Și ea este legată de producătorii agricoli din Mihăești, comună care este un jucător important în această piață”, spune Constantin Rădulescu, președinte CJ Vâlcea.

“Este o investiție foarte bună, venită în sprijinul dezvoltării Județului Vâlcea. Nu ne situăm pe un loc fruntaș la capitolul produse tradiționale. Vom depune documentația necesară pentru a avea cât mai multe produse tradiționale din zonă. Acum avem 11 produse tradiționale omologate. Este nevoie de cât mai multe astfel de cooperative”, conchide Ovidiu Barbu, reprezentant Direcția Agricolă Vâlcea.
Femeile care lucrează în cadrul Cooperativei Agricole au absolvit cursuri de igienă în alimentația publică și lucrător în alimentația publică și au expus deja produse agricole la un târg de profil organizat la București. Proiectul se derulează și în comuna doljeană Predești, acolo unde a fost nevoie și de finanțarea unui solar. Proiectul este finanțat de Fundația Stop Hunger prin Sodexo România şi implementat de World Vision în parteneriat cu Primăria Mihăeşti.

Gabi Cârjaliu
Video Gabi Henning