FOTO/VIDEO Tensiuni la CET Govora! Sindicaliștii amenință cu greva foamei dacă nu se încheie rapid un contract colectiv de muncă

Situația tinde să devină una explozivă la CET Govora, o altă societate unde tensiunile sunt asemănătoare cu cele care au fost în trecut la SC Oltchim. Sindicaliștii care sunt înscriși la cele opt sindicate amenință că vor intra în greva foamei dacă administratorii societății nu vor încheia în scurt timp contractul colectiv de muncă și dacă nu vor ține cont de doleanțele celor peste 1800 de salariați.


“Dacă nu se semnează contractul, intrăm în greva foamei”

De situație a aflat și prefectul Județului Vâlcea, Florian Marin, cel care a invitat ambele părți în fața Comisiei de Dialog Social. Deşi a fost una utilă, ședința nu a aplanat conflictul iscat la CET Govora. “Noi dorim să se facă acest contract colectiv de muncă. Nu este ceva anormal, la așa societate e ceva ce trebuie făcut. Nu e loc de supărări, de jigniri. Eu cred că și conducerea societății dorește acest lucru. Dacă nu se dorește acest lucru, trecem la acțiuni specifice. Liderii de sindicat vor intra în greva foamei, vom face și alte tiputi de protest”, a declarat Ionel Vâncea, vicepresedinte Cartel Alfa, filiala Valcea.


“În această discuție suntem oarecum cu stângul în față și nu este în regulă. Înțeleg că există disponibilitate pentru încheierea acestui contract, și de o parte și de alta. Dacă legea spune că negocierile trebuie inițiate ele trebuie să fie și finalizate, printr-un dialog constructiv. Dacă o să mai fie nevoie, vom avea și alte ședințe, important este să se ajungă la o finalitate”, completează Florian Marin, prefect Județul Vâlcea.


“Nu există un sindicat reprezentativ, legal nu se poate”

Administratorul special al societății sustine că a existat disponibilitate pentru încheierea unui contract colectiv de muncă și în 2017, dar sindicatele nu au îndeplinit condițiile prevăzute de lege pentru a-i reprezenta pe angajați la negocieri. Cum problema reprezentantivității nu mai este în prezent un impediment pentru încheierea contractului, administratorul special invocă în acest an legea insolvenței. “Noi din 2017 am pornit aceste negocieri pentru semnarea unui contract colectiv de muncă, dar nu s-au întrunit condițiile legale de reprezentativitate pentru sindicatele prezente. Este singurul motiv pentru care au s-a semnat. Disponibilitatea noastră există. Când se vor întruni condițiile, se va face contractul. Obligația legii este de a iniția negocieri, nu de a le și finaliza”, spune avocatul Dinu Constantinescu, administrator special CET Govora.


“Sunt oameni la CET care au 30 de ani vechime în muncă”

Pe de altă parte, angajații reclamă că au pierdut mai multe sporuri odată cu intrarea în insolvență. Din acest motiv, mai bine de 40 % dintre angajați sunt plătiți cu salariul minim pe economie. “Noi ne-am unit cu Miniera și avem obiective diferite. Ei sunt pe cărbune, noi suntem pe altceva, de aceea nu este un sindicat reprezentativ. De asta am venit aici, să ne ajutați să facem un contract colectiv de muncă, alături de colegii de la Berbești. Când s-a intrat în insolvență, salariații au pierdut niște drepturi, trebuie să se țină cont de acest lucru. Au pierdut bani din sporuri, 15 la sută Berbeștiul, 10 la sută CET. S-a ajuns ca aproape 40 la sută din angajați să aibă salariul minim pe economie. Sunt oameni care au 30 de ani vechime în muncă și câștigă 1900 de ron”, a spus în cadrul ședinței Nicolae Tomoiu, președinte Sindicatul 2015 CET Govora. Cu 1 800 de angajați, societatea CET Govora rămâne cel mai mare angajator din Vâlcea. Din cauza datoriilor, societatea a intrat în insolvență în luna mai a anului 2016.


Gabi Cîrjaliu
Video Gabi Henning