FOTO/VIDEO Senzational! Cel mai tânăr paramedic din România trăiește la Vâlcea! Află câți ani are și ce știe să facă

O cheamă Anastasia și are aproape doi ani. Deja știe, însă, o sumedenie de noțiuni de prim ajutor și are un costum identic cu cel al salvatorilor de la ISU, printre care se află tatăl său.


Paramedicul Cristian Cârciumaru lucrează de 10 ani la ISU Vâlcea, dintre care 7 ani i-a petrecut la SMURD. În ultimii ani, echipa condusă de el s-a clasat de fiecare dată pe primul loc la concursul național de profil. Este considerat, atât de către colegii de la Vâlcea, cât și de către cei din țară, unul dintre cei mai buni profesioniști în domeniu, dacă nu cel mai bun din România. Fiica sa, Anastasia, s-a ales cu un costum SMURD încă de la vârstă de 6 luni și a ajuns, neoficial, mascota instituției. Cristian recunoaște că are o meserie periculoasă, dar i-ar plăcea ca cea mică să-l calce pe urme.


“Este o meserie foarte frumoasă pentru cine îi place așa ceva. Trebuie să-ți iubești foarte mult meseria și trebuie să te pregătești în permamență, altfel nu reziști. Îmi doresc ca Anastasia să ajungă și ea să lucreze la ISU, dar nu o să o oblig. Voi sta mereu în spatele ei și o voi ajuta să facă ceea ce îi place mai mult. Participăm și la concursuri, și în acest caz este nevoie de multă muncă. Am format un echipaj și apoi au apărut și rezultatele. Trei ani la rând am fost pe primul loc în România. Ca în orice meserie și la noi este riscant. E drept că riscurile sunt foarte mari, dar reușești să le eviți dacă ești pregătit. Există un protocol, niște pași care trebuie urmați. Anastasia a învățat tehnici de prim-ajutor venind cu mine la sărbători, la demonstrații. Acasă exersează pe păpuși, pe noi, și așa a ajuns să învețe. Eu cred că în școli trebuie introduse ore de prim-ajutor. Am avut aici în Ostroveni un caz demn de luat în seamă. Un copil de 13 ani a sunat la 112 și a spus că este o persoană căzută în stradă. Acea persoană a supraviețuit și datorită faptului că acel copil a știut ce să-i facă”, spune Cristian Cârciumaru, paramedic.

Mama Anastasiei, Liliana Cârciumaru este chinetoterapeut și are emoții aproape de fiecare dată când soțul ei este în misiune, chiar dacă știe că este foarte bine pregătit. “Am emoții de fiacare dată când soțul meu este la servici, chiar dacă știu că este foarte bine pregătit și că sunt ani mulți de meserie în spate. Una peste alta este foarte important ca și cei mici să învețe tehnici de prim-ajutor. La câte se întâmplă e bine ca fiecare dintre ei să știe câte ceva. Anastasiei i-a plăcut, îi place și încercăm să îi stimulăm această dorință de a învăța. Dacă îi va plăcea, poate ajunge și ea să lucreze în sistem”, ne-a declarat și Liliana Cârciumaru, chinetoterapeut. Paramedicul Cristian Cârciumaru a participat la mii de misiuni, dar și la multe concursuri naționale și internaționale la descarcerare. În acest an va reprezenta România la Campionatul Mondial care va avea loc în Africa de Sud.


Gabi Cîrjaliu
Video Gabi Henning