FOTO/VIDEO: Râmnicu Vâlcea, orașul cu trei recorduri europene? Vitraliul de la Biblioteca Județeană, picturile pe plexiglas și icoana pe sticlă ar putea ajunge în Cartea Recordurilor

În scurt timp, Râmnicu Vâlcea poate să fie recunoscut în lume nu doar ca Hackerville sau ca orașul unde sportul rege este handbalul feminin. Trei lucrări ample de artă pot ajunge în scurt timp în Cartea Recordurilor și puține localități din lume se pot mândri cu o astfel de performanță.


Biblioteca Judeţeană “Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea adăposteşte o adevărată comoară arhitectonică, cupole vitraliu sub formă de acoperiş. Lucrarea realizată acum 15 ani de artistul plastic, Gheorghe Dican, vicepreședinte al UAP România, a fost propusă pentru înscriere în Cartea Recordurilor. Creaţia „Facerea Lumii” este alcătuită din 86 de module aşezate pe o suprafaţă de 142 mp, fiind construită la aproximativ 30 m înălţime de la baza edificiului. Sticla colorată este executată manual, cu armătură de plumb, în tehnica străveche a vitraliului. Singurele picturi din lume realizate pe plexiglas sunt amplasate la Râmnicu Vâlcea, pe panourile de protecție a unui pod peste Râul Olănești. Ele sunt realizate de un profesor de pictură, care este aproape de a stabili un record care să fie omologat de Cartea Recordurilor.


Cea mai mare icoană pe sticlă, aproape și ea de un record mondial

Cea mai mare icoană realizată pe sticlă este pe cale să fie realizată la Râmnicu Vâlcea de către un profesor de pictură de doar 27 de ani. Adrian Luță, ajutat de patru elevi, trei fete și un băiat, va termina lucrarea la mijlocul lunii viitoare și a propus-o deja pentru Cartea Recordurilor. Lucrarea este, de fapt, un triptic, un ansamblu compus din trei panouri de sticla, având în total opt metri înălțime și șase metri lungime. Icoana centrală reprezintă Învierea Domnului, iar celelate două icoane pe Antin Ivireanu, patronul spiritual al Râmnicului, respectiv Sfântul Calinic de la Cernica. De asemenea, mânăstiri și biserici din Vâlcea o să fie reprezentate în tripic. Adrian Luță are 27 de ani și visează că va realiza o astfel de lucrare încă de la 13 ani. Nimic nu este întâmplător, însă, tânărul profesor îl moștenește pe tatăl său care a fost pictori de biserici. Icoana o să fie gata la mijlocul lunii viitoare. O să fie expusă la un Mall din Râmnicu Vâlcea, apoi în centrul municipiului, urmând să rămână într-un spațiu special amenajat la Episcopia Râmnicului.


“Este visul meu de la 13 ani. Acum reușesc să îl îndeplinesc. Tatăl meu a fost pictor de biserici, am studiat iconografia. Am vorbit cu reprezentanți ai Episcopiei și mi-au spus că au găsit un loc unde să fie expusă lucrarea. Scopul principal a fost să promovez Județul Vâlcea și în special bisericile și mănăstirile de aici. Țin să mulțumesc pentru ajutorul de care am avut parte de la Primăria Râmnicu Vâlcea și de la Palatul Copiilor. În ceea ce privește omologarea de la Cartea Recordurilor, cred că o să fie în luna iulie, atunci când vor fi omologate ambele lucrări, icoana și picturile din centrul Râmnicului”, spune Adrian Luță, artist plastic.


Artistul vâlcean are și ajutoare de nădejde, patru elevi care muncesc zi de zi pentru a termina lucrarea propusă pentru Cartea Recordurilor. Ultimul record in materie a fost stabilit in Arad, de Aurelia Bobocel, care a reprodus “Cina cea de taina” pe sticla încălzită. Icoana omologată în 2004 de Guiness Book are doi metri lungime şi 1,08 metri înălţime.

Gabi Cârjaliu
Video Gabi Henning