FOTO/VIDEO Olimpic la logică! Alex Mincu merge pentru al doilea an la faza națională și speră să se întoarcă victorios

Este elev la Colegiul Național de Informatică Rm. Vâlcea în clasa a X-a și va reprezenta, pentru al doilea an consecutiv. Olimpiada se va desfășura anul acesta la Iași, iar încrederea obținerii unui rezultat favorabil este foarte mare pentru tânărul Alexandru Mincu-Mușat.


Alex nu își explică de ce a ales să aprofundeze logica. La școală a studiat-o anul trecut, dar a continuat să își aloce zilnic multe ore pentru această materie. Speră ca la a doua încercare să câștige o medalie chiar dacă știe că va avea parte de o competiție acerbă. În rest, elevul de la colegiul vâlcean este un copil obișnuit și îi plac foarte mult plimbările.


“Sunt entuziasmat că voi merge pentru cel de-al doilea an consecutiv la faza națională, sper să obțin un punctaj mai bun. Anul trecut a fost prima mea experiență de acest genn și nu a fost tocmai ușor. Am concurat inclusiv cu elevi de clasa a XII-a și ei au avut experiență mai bună. Nu ştiu de ce am ales logica, pur și simplu mi-a plăcut mai mult ca alte materii. Acum învăț doar în timpul liber și acasă, și la școală. În rest îmi place să mă plimb cu bicicleta, să fac sport și să îmi petrec timpul cu familia”, ne-a declarat Alex Mincu-Mușat, elev la CNI Matei Basarab Rm. Vâlcea. În ceea ce-l privește pe profesorul care-l pregătește, acesta renunțase de ani buni să mai meargă la olimpiade, dar Alex l-a convins să încerce din nou.


“Nu mi-a fost deloc greu cu Alex pentru că el este un alev la clasă de mate-info, dar am fost la olimpiade și cu elevi de la clase cu profil uman. Rezultatele mai bune apar, însă, mai mult ca copii care au înclinații spre disciplinele teoretice. Eu vă spun sincer, mă cam săturasem să mă duc la olimpiade pentru că nu sunt satisfacții nici măcar morale. După ani buni în care nu am mai fost, un elev m-a întrebat dacă la logică nu se poate merge la olimpiade. Este vora despre Alex. M-a trezit din somn pe undeva, i-am spus că da. Eu predau logica ca pe o poveste și dacă tot este o poveste trebuie să se termine frumos. Alex muncește foarte mult. Mă trezesc cu el prin clasă și lucrează în spate, când am timp colaborăm. Am mai făcut și după ore. Nu știu dacă avem șanse la medalii, dar o să muncim. Oricum, subiectele date mie mi se par exagerat de dificile. De multe ori nu cred că se potrivesc”, spune Andrei Nicolea, profesor de logică CNI Matei Basarab Rm. Vâlcea.

“Alex repetă o experiență de anul trecut de calificare la faza națională. Pot să-l caracterizez ușor pe Alex, am relaționat și în clasele primare, am avut oră de franceză la clasa lui. Este un copil cu interes pentru tot ceea ce îi deschide universul. Un copil care își crează propriul sistem de valori și care integrează foarte bine tot ce vine în interesul dezvoltării sale. Este tipul de copil care te duce mai departe, așteptările tale sunt de fapt o continuare a așteptărilor lui. Taman de acea domnul profesor s-a simțit puțin luat de val. Dânsul a spus că de la Alex a venit scânteia, eu cred că de fapt au fost două scântei. Rezultatul este cel pe care astăzi îl confirmăm”, completează Alina Vețeleanu, director CNI Matei Basarab Rm. Vâlcea.


Logica este singura materie unde se permite ca la olimpiadă să participe, elevi de la toate clasele liceale, chiar dacă ea se studiază doar în clasa a IX-a.

Gabi Cîrjaliu
Video Gabi Henning