FOTO/VIDEO Ministrul Deneș, în vizită la Vâlcea

Deblocarea situației privind lemnul de foc a reprezentat principala temă abordată de ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, prezent la ședința festivă dedicată Zilei Silvicultorului desfăşurată la Călimănești în județul Vâlcea.


Acesta a ținut să menționeze că problema s-ar putea soluționa dacă în cursul săptămânii viitoare articolul 59 din Codul Silvic va fi modificat conform solicitărilor făcute. În lipsa acestei modificări, la ora actuală există masă lemnoasă în cantități foarte mari care nu poate fi valorificată în ciuda nevoii populației. Pe de altă parte, ministrul Deneș a recunoscut că această problemă, însă, nu va fi soluționată în totalitate prin modificarea articolului menționat din Codul silvic, autoritățile fiind obligate la nivel central să coopereze pentru a gasi soluții alternative pentru încălzire, necesarul fiind mult prea mare în comparație cu disponibilitatea pădurii.


“În Parlamentul României există o inițiativă legislativă de modificare a Codului Silvic. Conform regulamentelor de funcționare s-au cerut câteva propuneri de modificare. Înainte de a ne forma un punct de vedere, am solicitat oficial Regiei Naționale e Pădurilor să ne prezinte un document prin care să ne pună la dispoziție câteva date în cee ace privește partea de adjudecare a suprafețelor de pădure care urmau să fie expluatate conform documentelor. Câte din aceste suprafețe au fost adjudicate și câte se pot exploata și câte există pericolul să nu fie exploatate. În România actuală este nevoie de 20 de milioane de lemn de foc, din documente lemnul de foc disponibil este de 9 milioane metri cubi. Nu ne putem permite ca lemnul de foc să rămână în pădure. Sigur că soluțiile alternative trebuie găsite. Una foarte simplă sunt panourile solare care să se pună pe gospodăriile de la țară pentru că oamenii din zona rurală folosesc 2 milioane de metri cubi doar pentru a încălzi apa. Trebuie să analizăm la modul cel mai responsabil aceste realități și posibilități”, a declarant Ioan Daneș, Ministrul Apelor și Pădurilor.


“O să fie o întâlnire la Ministerul Mediului în cadrul căreia se vor stabili despăgubirile care se vor oferi proprietarilor de păduri care se află în situl Natura 2000, care la nivel naţional însumează peste 2 milioane de hectare. Există despăgubiri și pentru paza pădurilor. În plus, ministerul are ca țintă preluarea tuturor pădurilor fără proprietar intabular”, completează Ilie Covrig, secretar de stat Ministerul Apelor și Pădurilor.

România deţine o suprafaţă totală de pădure de 7,046 milioane de hectare, cea mai mare întindere regăsindu-se în Transilvania, unde 37% din suprafaţa totală a terenurilor este acoperită de vegetaţie forestieră. În ceea ce priveşte speciile de arbori, fagul este principala specie forestieră din ţara noastră, cu un procentaj de 31% din suprafaţa terenurilor acoperite cu pădure. Ierarhia este completată de răşinoase, cu o pondere de 26%, diverse specii de foioase cu 20% pondere, respectiv de cvercinee sau stejari, cu o pondere de 16% în suprafaţa pădurii. Pe ultimul loc se află grupa diverselor specii de foioase moi, care ocupă 7% din suprafaţa pădurii.

Gabi Cârjaliu
Video Gabi Henning