FOTO/VIDEO Afacere cu aurul mov! Familia Constantin din Budești cultivă lavandă pe 11.000 metri pătrați

O familie din comuna vâlceană Budești a decis să dezvolte o afacere mai puțin obișnuită în zonă. Acum șase ani, oamenii au achiziționat două terenuri pe care au plantat levandă. Spun că sunt mulțumiți de profit și nu ar renunța niciodată la cultivarea aurului mov.


Familia Constantin și-a dorit mereu o afacere proprie. Oamenii au cultivat legume, apoi flori și, acum șase ani, le-a venit ideea să încerce cu lavanda. Au observat că vânzarea merge și cu timpul s-au extins. Acum au la dispoziție peste 11.000 de metri pătrați. Nu le-a fost deloc ușor. Primul soi cultivat a dat greș și prima investiție s-a dus pe apa sâmbetei. Nu s-au lăsat și au încercat cu succes doar soiuri românești.


“Este o afacere profitabilă, avem trei salarii asigurate”

Cultivatorii din Râmnicu Vâlcea produc şi vând în prezent, în cadrul târgurilor şi pieţelor, flori de lavandă verde, săculeţi cu lavandă uscată, diverse aranjamente florale cu lavandă, precum şi butaşi de lavandă celor care doresc să-şi înfiinţeze propriile culturi.
“Este o afacere care aduce și bani, dar și plăcere. Sunt trei salarii asigurate, noi nu suntem nevoiți să plecăm în străinătate. Stăm tot timpul aici, mai puțin iarna. Noi am plecat cu legume, apoi cu flori. Vă spun sincer, cea mai mare bucurie pentru noi este că băiatul nu este nevoit să plece în străinătate. Nu ne-a fost ușor, am început cu un soi care nu a fost ok. Apoi am plecat pe drumul lavandei, se poate spune că am salvat soiurile românești. Poate nu mă credeți, dar o astfel de cultură poate să reziste și peste 40 de ani. Afacerea va rămâne doar una de familie, ne întindem atât cât putem”, ne-a declarat Ion Constantin, cultivator lavandă.


“Noi am început cu flori, ghivece, panseluțe. Lumea întreba de lavandă, am găsit pe cineva care ne-a dat și așa am început. Nu este ușor de întreținut. Este doar o afacere de familie, doar eu și părinții mei ne ocupăm. Tatăl meu stă mereu aici, eu mă ocup mai mult de vânzare. Avem un soi foarte bun care își menține culoarea și toate proprietățile. Am început afacerea cu câteva mii de euro, dar am recuperat în ani. Desfacerea o avem în special pe târguri și piețe”, completează fiul său, Petru Răzvan Constantin.

“Ceea ce fac ei, este de apreciat!” – Ionel Vlădulescu

Oficialitățile locale din Comuna Budești, dar și oamenii care locuiesc în apropierea plantației îi încurajează pe cultivator să își extindă afacerea.
“Este o familie care a muncit mult. Să dea Dumnezeu să reușească în continuare și să se dezvolte. Sper să le crească profitul pentru că merită. Sunt mai mult de zece ani de când se zbat. Nu au renunțat niciodată și au făcut performanță în această activitate. Sunt prezenți la toate târgurile și sper să putem să-i facem și mai cunoscuți”, spune Ionel Vlădulescu, primar Comuna Budești.


Lavanda sau levănţica este o plantă originară din zona Mediteraneană, considerată arbust de talie mica, cele mai vechi plantaţii de acest gen, de aproape 100 de ani, fiind găsite în Vestul Europei.

Gabi Cârjaliu
Video Henning Profesional