FOTO/VIDEO Mai bine în șomaj decât la muncă! Vâlcenii stau la coadă să își vizeze carnetele de șomaj, dar nu se îmbulzesc să vadă ce locuri de muncă sunt disponibile

500 locuri de muncă, aceasta a fost oferta Bursei Locurilor de Muncă organizată azi, 10 august 2018, la Râmnicu Vâlcea. În total sunt, însă, alte locuri de muncă, inclusiv în străinătate. Peste 40 de angajatori i-au așteptat pe doritori, dar dezamăgirea a fost mare.

La bursă au venit, însă, puțin peste 100 de vâlceni, mulți dintre ei preferând doar să-și vizeze carnetele de șomeri. Județul Vâlcea este printre județele cu cea mai mare rată a șomajului din România, dar chiar și așa firmele care oferă sute de locuri de muncă nu au pe cine angaja. Explicațiile sunt multe. Oamenii fie nu sunt calificați, fie preferă să trăiască din indemnizația de șomaj, fie merg în străinătate pentru salarii mai mari. Angajatorii cred că și desființarea școlilor profesionale și de meserii a dus la lipsa personalului calificat.
“Avem două săli în care sunt angajatori. Se poate trece pe la fiecare masă, este în față și lista cu locurile de muncă vacantă, fiecare se poate uita să vadă unde se poate încadra. Eu le doresc mult succes doritorilor”, a declarat Liviu Cochirlea, purtător de cuvând AJOFM Vâlcea.

“Când am venit erau puțini oameni, acum a mai crescut numărul lor. Această bursă a devenit o activitate cu o anumită periodicitate. Din păcate interesul nu este cel pe care îl scontam. Motivele sunt mai multe, probabil dorința unui salariu mai mare și dorință de a lucra tot în străinătate pe bani mai mulți. În mod normal măcar o parte din cei 5000 de șomeri ar trebui să își găsească un loc de muncă. Eu mă bucur și dacă o mică parte din cei veniți azi vor găsi ceva de muncă”, completează Florian Marin, prefect Județul Vâlcea.

Pe de altă parte, șomerii spun că își găsesc cu greu locuri de muncă pentru meseriile pe care le cunosc, chiar dacă oferta bursei este una destul de bogată. “Încă se rostogolește ideea că nu sunt locuri de muncă. Probabil nivelul de salarizare redus duce la interesul scăzut. Vâlcenii s-au obișnuit să meargă în străinătate, chiar și doar câteva luni. Nu este benefic, zic eu, dar nu toată lumea gândește pe termen lung. Tot ce vă pot spune eu că angajatorii se plâng că nu găsesc oameni pe care să-i angajeze”, spune și Aurora Gherghina, subprefect Județul Vâlcea.
La sfârşitul lunii iunie, judetul Vâlcea înregistra o rată a şomajului de 3,19% şi 5.187 de someri, din care 3.761 neindemnizati.

Gabi Cârjaliu
VIdeo Gabi Henning