FOTO/VIDEO Clopote unice în România! Familia Botoran a ajuns lider de piață și a ajuns să exporte în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii

Doi ingineri vâlceni, soț și soție, au reușit să pună pe picioare o afacere inedită, produc și vând clopote bisericești. Începutul a fost greu, cu angajaţi puţini, dar firma a supravieţuit perioadei de tranziţie, ajungând în acest moment la o cifră de afaceri de peste un million de euro pe an, clopotele făurite în turnătoria familiei Botoran ajungând în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii.


Primul clopot în 1996

Familia Botoran a deschis imediat după Revoluție o turnătorie și au ajuns să producă şi clopote. S-au specializat între timp pe această nișă de piață și de mai bine de cinci ani au ajuns lideri în România. Au, însă, o concurență acerbă cu producătorii din Grecia despre care spun că vând produse mai slabe din punct de vedere calitativ, dar cu un preț mai mic.


„Noi avem 25 de ani de experiență… Primul clopot făcut de noi a venit de la o dorință a unui client. Nu făceam la acel moment, dar ne-am apucat. Cred că era în anul 1996. Mai recent, în ultimii cinci ani am făcut clopote pe bandă rulantă. În primul rând piața a cerut. În al doilea rând am pierdut marii clienți industrial, au dispărut marile turnătorii. Am trecut de la produsele în serie, la produsele unicat. Noi facem și obiecte de artă, facem și statui din ceară pierdută. Noi putem face aproape orice. Doar că trebuie să ne limităm la bugetul clientului. Avem multe biserici în construcție. Nu numărul lor e important, important este cele care ajung la stadiul de a avea nevoie de un clopot. Concurența neloială vine din Grecia. Produse mai ieftine, dar făcute cu materiale de slabă calitate. La suprafață clopotele arată identic, dar elementele sunt mult mai ieftine. Un altfel de clopot va suna, dar va suna foarte prost. Noi avem singura turnătorie unde se poate veni și se poate asculta fiecare clopot. Produsele noastre au ajuns și în străinătate. În mare parte am livrat către biserici unde preoții erau tot români. Am ajuns în Serbia, în Italia, Anglia sau Spania. Și la Muntele Athos am livrat. La Catedrala Neamului nu vom livra, am aflat că deja s-a ales o altă firmă, prin adjudecare directă”, ne-a declarant George Botoran, director marketing turnătorie de clopote.


Cunosc clopotele după sunet

Firma Turbonef are acum peste 20 de angajați care s-au specializat în producerea clopotelor. Au ajuns să recunoască doar după sunetul produs clopotele pe care ei le-au realizat. „În primă fază primim cererea de ofertă. Urmează acceptul clientului și se lansează în producție. Turnare, strunjire, control tehnic de calitate sunt următoarele faze. Ca și timp în aproximativ cinci zile lucrătoare se termină tot. Satisfacția noastră este mare. Munca este plăcută. Noi ne dăm seama după sunet dacă un clopot este executat de noi”, ne-a declarant inginerul Dorin Gresoiu. Prețul unui produs este proporțional cu calitatea. În turnătorie se mai produc, printre altele, obiecte de artă.


Gabi Cîrjaliu
Video Gabi Henning