FOTO/VIDEO Atletă de Cartea Recordurilor! Vâlceanca Alina Dumitrescu, prima româncă care a alergat la maratonul de la Polul Nord și a cucerit medalia de argint

Vâlceanca Simona Dumitrescu a reușit să scrie istorie în acest an. Atleta este singura româncă participantă la cel mai nordic maraton din lume, la polul Nord și a intrat în Cartea Recordurilor. Nici de sărbători Simona nu își oprește antrenamentele. Maratonista a revenit pe stadionul municipal din Râmnicu Vâlcea, acolo unde a început să alerge pentru prima dată, în urmă cu patru ani.


Și nu a venit singură, ci cu omul căruia se pregătește să-i jure iubire veşnică. În luna aprilie a acestui an, Simona Dumitrescu a reușit o performanță ce a trimis-o direct în Cartea Recordurilor: clasarea pe locul al doilea la singurul maraton din lume organizat integral pe calota glaciară, la temperaturi ce scad până la minus 30 de grade Celsius. A alergat 42 de kilometri la Polul Nord, în condiții extreme, fără să doarmă timp de 24 de ore, reușind să o întreacă chiar și pe campioana Chinei, una dintre cele mai titrate maratoniste de la ultimele Jocuri Olimpice. Pentru 2018, Simona se pregătește intens pentru cel mai important maraton din viata ei: căsătoria cu Ovidiu, omul pe care l-a cunoscut pe pista de alergare. După nunta din luna aprilie 2018, maratonista ia în calcul participarea la maratonul de la Polul Sud.


Rep.: – Simona, cum ai început să alergi?
A.D.: – Am început să mă antrenez în anul 2013, undeva spre toamnă, chiar aici la stadionul din Zăvoi. Eram curioasă cât pot să alerg și îmi amintesc cum prima dată am reușit să fac 25 de ture de pistă?
Rep.: – Din prima 25 de ture???
A.D.: – Da! Sinceră să fiu aveam în plan să fac zece ture, am reușit să ajung la 25 și asta m-a încurajat foarte tare. Apoi în fiecare final de săptămână veneam și mai puneam câte cinci ture la fiecare antrenament. Am ajuns până la 53 de ture ceea ce înseamnă un semi-maraton.

Rep.: – Te gândeai că vei ajunge la maraton sau doar pentru sănătate?
A.D.: – Sinceră să fiu îmi propuneam să merg la maratonul de la București din 2014, în ideea să văd cum este. Îmi părea imposibil, însă, era vorba de 42 de kilometri…
Rep.: – De la București la Polul Nord a fost cale lungă?
A.D.: – La București nu am mai ajuns și nu am alergat la acel maraton până acum. În acel an se organiza concursul de la Cozia, de 30 de kilometri. M-am dus acolo că era mai aproape de casă. Nu mă antrenasem pentru un traseu montan și, deși sunt din Râmnicu Vâlcea, nu urcasem niciodată la Cozia. A fost o cursă foarte grea, în munte e diferit. Mi-a trecut repede suferința și am reușit. Am avut marea șansă să fac parte dintr-un club foarte bun, al unei companii private care m-a susținut. Apoi m-am antrenat pentru maratonul din Bucegi și urcam și noaptea pentru că acolo se alerge și noaptea. La 2 dimineața ajungeam la Turnu și de acolo urcam și coboram. Ne pregăteam și iarna. Era foarte, foarte frig, mai bătea și vântul. A rămas în mintea mea să alerg la Polul Nord și când a fost momentul m-am dus și am alergat.


Rep.: – Cum a fost experiența de la Polul Nord?
A.D.: – O experianță unică. Nu te întâlnești cu astfel de ocazii des. Poate doar o singură dată în viață. Drumul a fost foarte lung. Apoi a fost foarte frig. Dar eram mândră și vedeam steagul României acolo… Eram prima româncă ce ajungea acolo și parcă nu am mai simțit nici frigul. Nu am avut obiectiv să ajung pe podium, voiam să termin. Locul 2 a fost o mare surpriză pentru mine. Îmi amintesc că au fost și minus 38 de grade. Totul îngheța, chiar și genele. Puteam să intrăm în corturi. Au fost în total 48 de ore.
Rep.: – Ce îți dorești pentru anul viitor?
A.D.: – La început de an nu voi avea curse, mă voi ocupa și de viața personală, voi avea și nunta. La Polul Nord nu mai merg, dar cred că la Polul Sud vreau să merg.

Gabi Cîrjaliu
Video Gabi Henning