FOTO/VIDEO Apele au făcut prăpăd în Vâlcea! 141 de persoane au fost evacuate de la Băbeni

Apele au făcut dion nou prăpăd la Vâlcea. În urma precipitațiillor anundente, 141 de persoane au fost evacuate din două sate ale Orașului Băbeni. În plus, Valea Oltului a fost blocată timp de câteva ore de apa din aluviuni. Alte localități din Vâlcea au fost și ele afectate, dar nu s-a ajuns la evacuare de oameni. La Băbeni, Pârâul Stăncălău a intrat în Râul Bistrița care s-a revărsat în gospodăriile oamenilor din două sate, Râioasa și Valea Mare. Inițial s-a dispus evacuarea a 70 de persoane, dar numărul oamenilor care și-au părăsit locuințele a ajuns la 141. Persoanele afectate nu înțeleg de ce nu se rezolvă problema inundațiilor, desi de fiecare dată când sunt precipitații abundente, gospodăriile lor sunt sub ape. La fața locului au ajuns numeroase efective de la ISU Vâlcea, IJJ Vâlcea, oficialitățile locale și județene, dar și Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Daneș.

Ioan Daneș, prezent la Băbeni

Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Daneș, a venit în mare grabă la Băbeni, în zonele afectate. “Există o acumulare a Hidroelectrica, acolo unde se varsă Bistrița. Dinj păcate acumularea este colmatată puternic. Nu am reușit să ajungem acolo, cantitatea de apă este foarte mare. Trebuie urgent să vedem ce fac cei de la Hidroelectrica. Eu discut ce este acum, după ce va trece acest moment delicat vom face o analiză și vom comunica măsurile care trebuiesc luate”, a spus acesta.


“Situația este gravă. Viiturile au spart Bistrița, au spart Stăncălăul… Situația este sub control uman, dar natura nu o putem ține sub control. Noi am început să regulalizăm Bistrița, lucrare monitorizată de Consiliul Județean. Avem un proiect și pentru Stăncălău care devine fluviu când plouă mult. Este la stadiu de proiect, nu au fost bani. Avem promisiuni”, a declarat Bogdan Ștefan, primar Orașul Băbeni.

“Se intervine în mai multe locuri. Este cod roșu. Să sperăm că se vor face aceste lucrări necesare care trebuiau făcute de mult timp”, a completat Florian Marin, prefect Județul Vâlcea. Și Constantin Rădulescu, președintele Consiliului Județean Vâlcea a fost la fața locului: “Situația este gravă. Dacă nu se ia în serios să se facă aceste regularizări, degeaba facem drumuri. Este vorba despre administratorii acestor ape. Ați văzut și la Vaideeni, cele mai mari probleme au fost de la viituri. Am vorbit și cu toți constructorii, toți trebuie să fie prezenți la lucrare. În rest, să ne ferească Dumnezeu să avem victime omenești. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care au ajutat în această zi”.


A venit și Raed Afarat

În jurul orei 15.00 operațiunile au fost coordonate de Raed Arafat, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Intene: “Situația în general, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Argeș, situația se îmbunătățește. Ajungem la normalitate din punct de vedere meteo. Aici avem deja multe zeci de persoane evacuate. Este un istoric în astfel de situații și apa de regulă se retrage. Sunt 15 motopompe care se folosesc acum. Avem și alte două cu capacitate mare care o să fie folosite dacă o să fie nevoie. Putem mobiliza și de la Sibiu aici. Persoanele evacuate o parte au ajuns la rude și pentru ceilalți sunt soluții. Nu se pune problema să se întoarcă la case. Evaluarea nu se face acum, se face după ce vom rezolva problemele acute”.

Probleme au mai fost și pe Valea Oltului, în dreptul Stațiunii Călimănești, acolo unde apa a ajuns pe carosabil și circulația pe DN 7 a fost deviată. De asemenea, gospodării inundate au mai fost în comunele Alunu, Oteșani, dar și în municipiile Drăgășani și Râmnicu Vâlcea.

Gabi Cârjaliu
Video Gabi Henning