FOTO/VIDEO Ambasadorul Israelului Tamar Samash în vizită la Rm. Vâlcea

Holul Mare al Bibliotecii a găzduit vernisajul expoziției de fotografie și documente „Drepți între popoare”. Evenimentul a avut loc în prezența Excelenței Sale, Tamar Samash, ambasadoarea Israelului în România, cea care a fost pentru o zi în vizită la Râmnicu Vâlcea. Expoziția prezintă o serie de personalități care au primit distincția „Drept între popoare”, titlu acordat de Institutul Yad Vashem, în semn de apreciere a contribuțiilor extraordinare aduse la salvarea vieții evreilor și la susținerea valorilor democratice în timpuri de criză. Ea este realizată de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului în România „Elie Wiesel” cu sprijinul Muzeului Memorial al Holocaustului din Statele Unite ale Americii și prezintă poveștile a nouă persoane, fiecare reprezentând un model social transformat într-un erou, prin salvarea de vieți omenești.


“Să nu uităm că au murit 6 milioane de oameni, au fost uciși!”

Ambasadorul din Israel a semnat în Cartea de Onoare a bibliotecii vâlcene și s-a s-a pozat minute bune alături de cei prezenți la eveniment. ”Sunt bucuroasă să văd așa de mulți tineri aici la Bibliotecă. Educația este foarte importantă pentru copii. Sunt, din păcate, tineri care nu știu ce s-a întâmplat în istorie. Noi suntem onorați de primirea căldoroasă și de parteneriatul pe care îl avem cu Ministerul Afacerilor Externe și cu oficialitățile locale. Trebuie să nu uităm niciodată că au murit 6 milioane de oameni în țările ocupate de Germania nazistă, doar pentru că s-au născut evrei. Un milion și jumătate dintre cei uciși au fost copii… Institutul Yad Vashem, Memorialul Holocaustului din Jerusalem, are rolul de a-i recunoaște și onora pe eroii non-evrei care i-au apărat pe cei aflați în ghiarele morții. Recent, două familii din Bihor au fost decorate cu distincția „Drept între popoare”, în total sunt 64 de români care au fost identidficați și decorați”, le-a spus celor prezenți Tamar Samash.


“Suntem onorați să primim vizita Excelenței Sale, Tamar Samash. Cu acest prilej putem afla poveștile unor oameni care au avut curajul să își pună în pericol propriile vieți pentru a-i salva pe evrei. Consider că prezența doamnei Tamar Samash are și menirea de a consolida cooperarea dintre cele două state”, a completat Remus Grigorescu, manager Biblioteca Județeană Antin Ivireanu Vâlcea.


Tamar Samash a fost primită de oficialități vâlcene, la eveniment fiind prezent și un director al Ministerului Afacerilor Externe. “Comunitatea evreiască este una importantă în România, comunitate care a contribuit la dezvoltarea statului român. Faptul că suntem gazdele acestui eveniment, ne onorează, dar ne și obligă. Noi vâlcenii ne mândrim că printre românii care și-au riscat viața se află o personalitate mare a județului, părintele Petre Gheorghe Govora. Nu mai este printre noi fizic dar trăiește prin faptele bune pe care le-a făcut”, a declarat Constantin Rădulescu, președinte Consiliul Județean Vâlcea.


“Manifestarea se înscrie în seria de evenimente care marchează împlinirea a 70 de ani de relații diplomatice între România și Israel. 2019 este un punct de reverință și pentru că statul Israel împlinește 70 de ani de existență, iar România Centenarul Marii Uniri”, a spus și Mirela Carmen Grecu, director Direcția Diplomație Publică, Culturală și Științifică MAE.
Organizatorii evenimentului au fost Ambasada Israelului în România, Consiliul Județean Vâlcea și Biblioteca Județeană “Antim Ivireanul” Vâlcea. Ambasadorul din Israel a mai fost în vizită la Consiliul Județean Vâlcea și la Liceul de Arte.

Gabi Cârjaliu
Video Gabi Henning