FOTO/VIDEO Ajunge peste porcină africană și la Vâlcea? Reprezentanții DSV spun că deocamdată nu există niciun pericol

Prefectul Județului Vâlcea, Florian Marin, a convocat ședința ordinară a Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB), singura temă abordată fiind combaterea pestei porcine africane. Până acum nu sunt focare ale bolii în județ, dar cei responsabili au intensificat controalele. Reprezentații Direcției Sanitar Vetelinare Vâlcea și cei ai Inspectoratului Județean de Poliție au efectual în ultima perioadă 135 de controale în trafic și la târguri, în urma cărora au rezultat 26 de amenzi în valoare totală de peste 63.000 de lei. Controalele sunt intensificate în special la granița cu județele Olt, Argeș și Dolj.

“Nu există suspiciuni la Vâlcea”

Vestea bună este că nu s-a confirmat nici un caz de pestă porcină africană, chiar dacă de la începutul anului și până acum au murit din alte cauze 238 de porci. “Supravegherea pe care o facem în teritoriu notifică mprtalitățile, recoltăm probele pe care le trimitem la Olt pentru diagnostic. Avem grafice de control în târguri, cât și în trafic. S-au intentificat controalele la granițele cu județele Dolj, Argeș și Olt. În acest moment nu există suspiciuni la ora actuală, avem informații zilnice. Declararea bolilor din județele vecine nu intră și în raza județului Vâlcea”, a spus Mihai Miclea, director DSV Vâlcea.

În ceea ce privește cota de intervenție pentru împușcarea porcilor mistreți, până acum au fost sacrificate 560 de animale din 1026. “Am depășit jumătate din cota de intervenție la sacrificarea mistreților. Suntem peste medie la nivel național, suntem în primele 10 județe după ce acum o săptămână eram pe primul loc. Trebuie subliniat faptul că Județul Vâlcea are cea mai mare cotă de intervenție din tot județul”, a spus și Eugen Simionescu, director Garda Garda Forestieră Vâlcea.
Datele la zi arată că pesta porcină africană a fost depistată în 276 de localităţi din 17 judeţe, în care se află un total de 1.062 de focare. Dintre acestea, 15 sunt în exploataţiile comerciale, iar restul în gospodăriile populaţiei.

Gabi Cârjaliu
Video Gabi Henning