FOTO: Un inginer vâlcean aduce cea mai ieftină căldură la imobilele din judeţ!

Suntem un judeţ în care mii de clădiri sunt încălzite greu şi cu nişte costuri mari. Gazul nu este peste tot şi devine scump, energia electrică este prea scumpă pentru a permite încălzirea, iar lemnul devine insuficient, greu de procurat şi scump. Dar putem copia unul din cele mai eficiente modele nordice. Ne vom putea încălzi cu nişte costuri foarte mici, independent de costurile gazului şi lemnului, fără risc de incedii şi fără să mai poluăm mediul.


Inginerul Gigi Peptine este un produs sută la sută al şcolilor din ţara noastră, specializat în construcţii, a condus mai multe şantiere importante din ţară, a fost diriginte de şantier, proiectant, constructor, consultant. Şi a decis să pună la bătaie economiile firmei sale şi cunoştiinţele profesionale pentru a deschide şantiere în judeţ care vor ajuta comunităţile locale să-şi dezvolte propriile surse de producere a energiei.
“În primăvara anului 2017 am demarat proiectul “Diversificarea activităţii S.C. HIDROTOP SRL. prin achizitionarea de utilaje pentru lucrările de foraj şi sondaj” (finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 în valoare totală de 920.107,91 lei din care 731.909,74 lei reprezintă finanţare nerambursabilă ).
La sfârşitul lunii noiembrie 2018, în urma derularii proiectului am achiziţionat de la BERETTA ALFREDO SRL –Italia un utilaj de foraj de cea mai noua generaţie din gama sa cu motor EURO 6 “BERETTA GT.90” (numele utilajului).
Doresc să dezvolt în zona noastră folosirea pompelor de căldură ceea ce presupune realizarea unor puţuri geotermale.
Prin abordarea energiei termice obținută din energie regenerabilă putem dispune de încălzire ieftină și independentă de dinamica prețurilor la electricitate, cărbune, lemne sau gaze naturale.
Modalitatea de obținere a energiei termice din energia existentă în mediul înconjurător este un fenomen cunoscut de o perioadă semnificativă de timp dar soluțiile de aplicare în domeniul termic s-au concretizat decisive abia în ultimii ani.
În Suedia, 90% dintre proprietarii de imobile aleg sistemele de încălzire prin pompe de căldură și obțin, totodată, prin intermediul acestora inclusiv apa caldă menajeră .Pompele de căldură sunt produse relativ noi pe piața românească, dar foarte cunoscute și folosite în țările din vestul Europei, mai ales în țările scandinave, unde încă din anii 1980 sunt foarte utilizate”, ne-a spus inginerul Peptine.


Cum poate ajuta firma vâlceană administraţiile locale?

Sistemul prin pompe de căldură presupune forarea unor puţuri de mici dimensiuni, dar de adâncime mai mare lângă clădiri (cămine culturale, şcolii, grădiniţe, primării, dispensare). Căldura din interiorul pământului (la 100 de metri adâncime temperatura este în mod constant de peste 16 grade, ea crescând progresiv la fiecare metru de adâncime suplimentar) este adusă apoi şi introdusă în clădiri. Se pot folosi şi vechile reţele de calorifere unde există sau se pot introduce sisteme prin pardoseală. Pe timp de vară sistemul poate fi folosit invers şi să scoată căldura din încăperi răcindu-le – un aer condiţionat modern şi ecologic.
Deși costurile de instalare a unui astfel de sistem se pretează, de cele mai multe ori, pentru pensiuni, hoteluri sau imobile cu o suprafață mai mare de 200 mp, randamentul și modul de acoperire a investiției este mai mult decât justificat prin prisma confortului și independenței obținute.
Acest sistem furnizează aceeași cantitate de căldură ca și centralele pe gaze, dar cu cheltuieli de patru ori mai mici față de acestea. Sistemul de pompe de căldură nu emite noxe, gaze cu efect de seră, deșeuri cu efect de ardere (cenușă) și nu prezintă niciun pericol de explozie. Nu sunt necesare aprobări ale ISCIR, iar instalația de încălzire cu pompa termică nu este dependentă de viitoarele scumpiri ale gazelor. Pompele de căldură folosesc energia regenerabilă din sol, apă și aer și au aplicabilitate în domenii largi: case, vile, blocuri de apartamente, restaurante, hoteluri, spitale, unități industrial, sedii de firme şi nu în ultimul rând clădiri administrative (primării, dispensare locale) si şcoli.
“Chiar dacă, aparent, costurile şi investiţia la început poate părea mare, sunt destule programe flexibile de rate care să permită accesul la această tehnologie unui număr cât mai mare de oameni. În plus, investiţia se va amortiza rapid. Dacă ar fi să comparăm o pompă de căldură cu un radiator electric, pompa poate produce mult mai multă căldură (în unele cazuri chiar și de cinci ori mai multă față de sistemele convenționale). Tocmai din acest motiv pompele de căldură reprezintă o cale eficientă, ecologică și mai ales ieftină de încălzire a locuinței.
Cum funcționează o pompă de căldură? O pompă de căldură funcționează folosind un principiu similar cu cel al unui frigider, numai că în sens invers. Pentru a păstra alimentele reci, frigiderul mută căldura din interiorul frigiderului spre exterior. La pompă, căldura este extrasă din aerul exterior, care este încălzit de către energia solară în fiecare zi a anului, apoi este direcționată în locuință. În modul de răcire, pompele de căldură transferă căldura din interior spre exterior, la fel cum se întâmplă și în cazul frigiderului. Diferența dintre pompele de căldură și radiatoarele electrice normale — care nu fac decât să transforme energia electrică în căldură — e că pompele folosesc energia pentru a muta căldura în locuință, astfel încât temperatura se menține constantă în toate încăperile. Desigur, există și pompe de căldură care funcționează pe același principiu, însă ele extrag căldura din sol (pompa geotermală) sau din apă”, conchide Gigi Peptine.

Traian GUMINSKI